Antigva i Barbuda uvode sankcije SAD?!

Traže legalizaciju piraterije

Antigva i Barbuda uvode sankcije SAD?!

Planeta -
Karipska država Antigva i Brbuda planiraju da uvedu sankcije SAD dozvolom skidanja filmova, muzike ili zaštićenih robnih marki bez plaćanja naknade autorskih prava

SEINT DŽONS- Malena karipska državica Antigva i Barbuda planira da u ponedeljak obavesti Svetsku trgovinsku organizaciju da planira uvesti sankcije Sjedinjenim Državama, tako što će dozvoliti skidanje američkih filmova sa interneta bez plaćanja naknade za autorska prava.

Razlog spora jedne super sile i malene karipske državice leži u klađenju, jer su SAD objavile ranije da se na klađenje neće primenjivati pravila Svetske trgovinske organizacije, kada je klađenje preko interneta u SAD bilo zabranjeno.

Antigvi su ponuđeni odgovarajući pristupi nekim drugim uslugama, što se ovoj državici nije svidelo pa je pokrenut sudski spor koji je Antigva dobila.

Time je stečeno pravo da ova mala državica od 70.000 stanovnika SAD- u uzvrati sankcijama, a pošto nisu uspeli da promene stav Vašingtona pretnjom zabrane uvoza američkih proizvoda okrenuli list pa će iskoristi protiv SAD intelektualna prava.

Advokat Antigve Mark Mendel odbija da kaže kakva će reakcija Antigve biti, ali se razmišlja iskorištavanje autorskih prava, patenata i zaštićenih robnih marki, to bi značilo da se otvori posebna internet stranica za skidanje američkih filomova bez plaćanje naknade za autorska prava.Inače vrednost sankcija iznosi 21 milion dolara godišnje.

Upitan ds li je naplaćivanje jednog centa za skidanje zaštićenog sadržaja sa interneta mogućnost kako bi Antigva ispunila svoj cilj, odgovorio je: 'To je jedna od mogućnosti, rekao je Mendel'.Epk/tportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track