BERLUSKONI: Musolini je učinio mnogo korisnih stvari za Italiju

Sramota

BERLUSKONI: Musolini je učinio mnogo korisnih stvari za Italiju

Planeta -
Bivši italijanski premijer nahvalio fašističkog lidera, i to baš na Dan sećanja na žrtve Holokausta

MILANO - Lupio, pa ostao živ.Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (75) nahvalio je fašističkog lidera Benita Musolinija rekavši da je učinio mnogo dobrih stvari, i to baš na ceremoniji u Milanu povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta tokom Drugog svetskog rata. Takođe, branio je Musolinija što je u to vreme stao na stranu vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.- Musolini je verovatno smatrao da će Nemačka kao sila doživeti ekspanziju i da je za Italiju bolje da se udruži sa tom zemljom. Antijevrejski zakoni predstavljaju najgoru Musolinijevu grešku, ali on je, s druge strane, učinio mnogo dobrih stvari u drugim domenima - rekao je Berluskoni na ceremoniji.Prema njegovim rečima, Italija ne snosi jednaku odgovornost kao Nemačka za zločine nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.Inače, 1938. godine, pred izbijanje rata, Musolinijev režim usvojio je niz dekreta koji se u celini nazivaju „rasnim zakonima“ i kojima su uvedene mere diskriminacije i progona nad italijanskim Jevrejima. Kad je nemački nacistički režim okupirao Italiju, hiljade ljudi iz male jevrejske zajednice u Italiji deportovane su u koncentracione logore.Berluskonijeve izjave izazvale su burne reakcije i negodovanje širom Evrope, naročito zato što ih je izrekao baš na dan kad se obeležava sećanje na žrtve Holokausta.Evropska poslanica Demokratske stranke Debora Serakijani ocenila je da su Berluskonijeve izjave degutantne.- Strašno je to što baš na dan kad se obeležava sećanje na žrtve Holokausta Berluskoni brani akcije diktatora koji je Italiju uvukao u Drugi svetski rat - navela je ona.

Ceo svet odao poštuPreživeli u Holokaustu, političari, verski lideri i mnogi drugi obeležili su juče u Aušvicu i širom sveta Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta svečanim molitvama i upozorenjima da se takve strahote nikad više ne smeju dogoditi. U znak sećanja na 27. januar 1945, kad je oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti, održana je ceremonija u gradu na jugu Poljske u kom je bio taj logor.

Merkelova: Nemačka večno odgovorna za zločineNemačka kancelarka Angela Merkel, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, izjavila je da njena zemlja ima večnu odgovornost za zločine koje su počinili nacisti:- Moramo jasno reći, generacija za generacijom, i ponoviti opet: s hrabrošću, građanskom hrabrošću, svaki pojedinac može pomoći da više ne bude ni rasizma ni antisemitizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track