MERKELOVA O HOLOKAUSTU: Večno ćemo biti odgovorni

Dan sećanja na žrtve

MERKELOVA O HOLOKAUSTU: Večno ćemo biti odgovorni

Planeta -
Nemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je povodom Dana sećanja na žrtve holokausta da Nemačka ima večnu odgovornost za zločine koje su počinili nacisti

BERLIN- Nemačka je obeležila Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća na mestima zločina iz Drugog svetskog rata uz poruku kancelara Angele Merkel da Nemačka ima "večnu odgovornost" za zločine nacista.

Posebna sednica nemačkog Bundestaga, posvećena žrtvama nacional-socijalizma i Danu holokausta biće održana u sredu, dok je nemački kancelar Angela Merkel u svojoj poruci ukazala da Nemačka "ima večnu odgovornost" za zločine koje su počinili nacisti.

''Moramo jasno reći, generacija za generacijom, i ponoviti opet: sa hrabrošću, građanskom hrabrošću, svaki pojedinac može da pomogne da više ne bude ni rasizma ni antisemitizma",dodala je Merkelova.

"Suočavamo se sa našom istorijom, ne krijemo ništa, ne potiskujemo ništa. Moramo se suočiti sa tim kako bi pokazali da ćemo u budućnosti biti dobar partner od poverenja, kao što smo to već sada", zaključila je nemačka kancelarka

Obama: Nikada višeAmerički predsednik Barak Obama izjavio je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da su SAD i međunarodna zajednica odlučne da stanu na put svakom tiraninu ili diktatoru koji vrše zločine protiv čovečnosti, ostajući verni načelu "nikada više"."Oni koji su iskusili užas teretnih vagona, geta i koncentracionih logora bili su svedoci čovečanstva u njegovom najružnijem svetlu i vrlo dobro poznaju bol izazvanu gubitkom voljenih zbog bezmislenog nasilja", naveo je Obama.U Aušvicu i Varšavi odata pošta žrtvama holokausta

U bivšem najvećem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic i u Varšavi odata je komemorativnim ceremonijama, uz podsećanje da su nacizam i smrt sinonimi, pošta žrtvama holokausta na Međunarodni dan sećanja na njih.

Na ovu 68. godišnjicu oslobođenja najveće "fabrike smrti" koju su nemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, otvorena je posle decenije pauze nova ruska nacionalna izložba, na starom mestu u bloku 14 u Aušvicu gde je od 1961. kao jedan od prvih nacionalnih otvoren sovjetski paviljon.

"Danas, na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta susrećemo se u Aušvicu mi, predstavnici raznih država, ljudi raznih nacija, raznih generacija. Ali svi smo saglasni da zločini fašizma ne zastarevaju a da je sećanje na njihove žrtve sveto", kazao je predsednik Dume ruskog parlamenta Sergej Nariškin, otvarajući rusku izložbu.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski podsetio je takođe na junaštvo vojnika Crvene armije koji su 27. januara 1945. godine oslobodili logor i poslednjih oko 7.000 preživelih logoraša.

Izložba na dva sprata ruskog paviljona na 750 kvadratnih metara nazvana "Tragedija. Junaštvo. Oslobođenje" otvorena je sa kašnjenjem od nekoliko godina zbog sporova oko nacionalnosti žrtava iz oblasti koje su Sovjetskom Savezu pripale posle aneksije na osnovu dogovora Staljina i Hitlera.

Kako na tom jezivom stratištu današnji politički sporovi oko međunarodnih granica i tumačenja istorije ne bi zasenili tragediju žrtava postarale su se dve mape na odmah na ulazu u ruski paviljon kao kompromis - jedna iz vremena pred aneksiju a druga pred napad Hitlerove Nemačke na SSSR.

"Aušvic više nikada ne sme da se ponovi", glavna je parola odavanja pošte žrtvama holokausta u Poljskoj.Simbol ovogodišnje komemoracije je slika poljske Jevrejke Haline Olomucke "Oslobođenje", naslikane na običnom kartonu.

"S jedne strane radost zbog kraja pakla, a s druge nezamislivo breme proživljenih strahota koje će preživeli nositi u sebi do kraja života", kazao je direktor Muzeja u bivšem nacističkom logoru Aušvic Birkenau Pjotr Civinjski.

Oko 80 preživelih logoraša, predstavnici Rusije i druge strane delegacije kao i poljski zvaničnici i velikodstojnici raznih religija zapalili su sveće i položili cveće za žrtve na Spomenik u delu logora Birkenau kod gasnih komora a ceremonija je završena zajedničkom molitvom za mrtve.Poštu žrtvama holokausa poljska prestonica Varšava odala je svečano kod Spomenika herojima Varšavskog geta.

U samom Aušvicu nacisti su pobili preko 1,1 miliona ljudi, uglavnom Jevreja ali i Roma, Poljaka, sovjetskih ratnih zarobljenika i pripadnika drugih naroda Evrope.Procene su da je u holokaustu pobijeno šest miliona Jevreja, od toga najmanje tri miliona poljskih.

"Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta nije samo dan odavanje pošte žrtvama, već i pošte plemenitim ljudima, Pravednima među narodima sveta koji uprkos opasnosti koja je pretila njihovim porodicama nisu odbili da pomognu progonjenim Jevrejima", kazao je danas u Varšavskom getu izraelski diplomata Nadav Ešar.Ešton: Ne zaboraviti genocid

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja