NETANIJAHU: Iran planira novi holokaust

Oštro

NETANIJAHU: Iran planira novi holokaust

Planeta -
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu na sednici izraelske vlade optužio je Iran da planira novi holocaust, dok svet obeležava Dan sećanja

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je danas Iran da planira još jedan holokaust, dok svet obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust u Drugom svetskom ratu.

"Poricanje holokausta se nastavlja energično od strane centralne države u svetu", rekao je Netanijahu na sednici vlade.

"Ne od strane grupe. Ne od strane pojedinca. Ne od strane marginalnih elemenata. Već od strane Irana, čiji lideri svakodnevno i u Ujedinjenim nacijama i na svakom drugom mestu poriču da se holokaust dogodio, dok u isto vreme pripremaju ono što veruju da će biti dodatni holokaust: uništenje jevrejske države", kazao je Netanijahu.

Izrael, kako on tvrdi, neće pogrešiti i podceniti tu pretnju i njegova vlada biće prva u sprečavanju Teherana da postane nuklearna sila. Netanijahu je takođe upozorio svoje ministre na opasnost koja preti ako hemijsko oružje iz Sirije dospe u ruke libanskog Hezbolaha.

"Neophodno je pogledati u naše okruženje, ono što se događa s Iranom i njegovim saveznicima i što se dešavaa na drugim mestima sa smrtonosnim oružjem u Siriji", rekao je izraelski premijer.

Sve te pretnje zahtevaju da Izrael formira što je moguće širu koaliciju posle nedavnih izbora, ponovio je on.

"Bliski istok ne čeka na ishod izbora i ne staje dok se stvara izraelska vlada. Mi se suočavamo sa mnogim pretnjama od najopasnijih koje sam pomenuo do drugih i realnost nastavlja da se razvija na istoku, na severu i jugu u čitavom području i mi moramo biti spremni i jaki i odlučni, součeni s mogućim razvojem događaja. I zato ću težiti najširoj i najstabilnijoj vladi kako bih odgovorio pre svega na svaku bezbednosnu pretnju", kazao je Netanijahu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track