Josipović: Jesenovac je spomenik zla u Hrvatskoj

Zločin ne zastareva

Josipović: Jesenovac je spomenik zla u Hrvatskoj

Planeta -
Jasenovac je najveći spomenik zla koje je vladalo i u Hrvatskoj, zla koje ne smemo da zaboravimo i koje nas podseća da smo ovde među našim ljudima imali one koji su spremni na zločin, rekao je Josipović u Saboru Hrvatske

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je ustaški logor Jasenovac najveći spomenik zla i naglasio da se hrvatski narod "nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredelio za antifašizam".

"Jasenovac je najveći spomenik zla koje je vladalo i u Hrvatskoj, zla koje ne smemo da zaboravimo i koje nas podseća da smo ovde među našim ljudima imali one koji su spremni na zločin", rekao je Josipović u Saboru Hrvatske povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

On je podsetio da su postojali i oni koji su imali hrabrosti da se odupru takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili naziv pravednika među narodima. Hrvatski predsednik je ukazao da "politička situacija izaziva reminiscencije na prošlost".

"Ekonomska kriza, mržnja, želja za nasiljem, omalovažavanje drugih i teritorijalne pretenzije govore da čovečanstvo iz istorije nije naučilo neke lekcije. Zadatak svih nas je da radimo sve da ovde, među nama, u Evropi i svetu zlo nestane", istakao je Josipović.

Prema njegovim rečima, obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta prilika da se razmisli o obeštećenju porodica koje su stradale i kojima je oduzeta imovina.

Predsednik Sabora Josip Leko takođe je upozorio da su dugostrajna ekonomska kriza, širenje siromaštva i sve veći jaz između bogatih i siromašnih plodno tlo za mržnju koju ne sme da zanemari nijedan narod i država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track