Ustoličen poglavar Pravoslavne crkve Amerike

Prvojerarh Molard

Ustoličen poglavar Pravoslavne crkve Amerike

Planeta -
OCA je dobila autokefaliju od Moskovske patrijaršije 1970. godine, međutim taj status joj nije priznat, jer je za priznanje nadležna Vaseljenska patrijaršija, a pokušaj zbližavanja s Carigradom je propao kada je prethodni mitropolit Jona pre tri godine u Denveru pogrdno govorio o vaseljenskom patrijarhu

VAŠINGTON/BEOGRAD - Poglavar kanonski nepriznate Pravoslavne crkve Amerike (OCA), mitropolit Tihon Molard, ustoličen je u katedrali Svetog Nikolaja u Vašingtonu, javila je danas Verska informativna agencija (VIA). Zvanična titula prvojerarha Molarda je "arhiepiskop Vašingtona i mitropolit cele Amerike i Kanade".

On je 13. novembra izabran za šestog poglavara ove u pravoslavlju kanonski nepriznate crkve, kojoj je Moskovska patrijaršija 1970. dala autokefaliju. Mitropolit je rođen 1966. u Bostonu i po rođenju je bio protestant.

U pravoslavlje je prešao u 23. godini, završio bogoslovsku školu Sveti Tihon u Pensilvaniji i zamonašio se. Iguman je postao 1998, arhimandrit 2000, episkop 2004, a 2012. arhiepiskop.

Iako je OCA nepriznata i ne nalazi se na diptihu pravoslavnih crkava, osim moskovske, ustoličenju su prisustvovali predstavnici drugih pravoslavnih jurisdikcija Amerike: carigradske, antiohijske, rumunske, ukrajinske, kao i Katoličke crkve i zamenik papskog nuncija.

OCA je dobila autokefaliju od Moskovske patrijaršije 1970. godine, međutim taj status joj u pravoslavlju nije priznat. Za priznanje je nadležna jedino Carigradska, vaseljenska patrijaršija. Pokušaj zbližavanja s Carigradom tekao je pozitivno dok prethodni mitropolit OCA Jona nije pre tri godine u jednoj propovedi u Denveru pogrdno govorio o vaseljenskoj patrijarhu.

Jona, koji se prošle godine povukao, treći je poglavar OCA koji je prisiljen na ostavku. Dvojica njegovih neposrednih prethodnika, Teodosije Lazor i German Svajko prinuđeni su na ostavke zbog finansijskih neregularnosti. OCA ima 14 eparhija, 650 parohija, osam manastira i tri crkveno-školske ustanove, među kojima je i u svetu čuvena akademija Svetog Vladimira u blizini Njujorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja