DRAMATIČNA POTRAGA NA JADRANU: F-16 i pilotu ni traga
Foto: Reuters

Ometa ih loše vreme

DRAMATIČNA POTRAGA NA JADRANU: F-16 i pilotu ni traga

Planeta -
Veruje se da američki lovac iz Avijana nije bio opremljen bojevom municijom

RAVENA - Američkom lovcu F-16 i njegovom pilotu, koji se u toku rutinske vežbe srušio nedaleko od obala Italije u Jadransko more, i dalje nema traga.

Za pilotom i delovima njegovog aviona u toku je potraga koju predvode pripadnici američkog vojnog vazduhoplovstva, stacionirani u NATO bazi u italijanskom gradu Avijanu.

Štab 31. borbene vazduhoplovne jedinice u Avijanu zasad je izdao samo kratko saopštenje u kojem se navodi da je u nestalom vojnom avionu bio samo jedan pilot sa kojim je kontakt izgubljen iznad Jadranskog mora baš u trenutku kada je kontrolnom tornju javio da ima problema sa letelicom.

Pilot koji je leteo za njim tvrdi da nije video na kom mestu mu je bio kolega kada je izgubio kontakt s njim. Iako nije zvanično potvrđeno, veruje se da F-16 nije bio opremljen bojevom municijom.

U opsežnoj potrazi učestvuje i italijanski helikopter, četiri broda italijanske obalske straže i još četiri trgovačka broda koja su bila u blizini mesta pada. Oni češljaju vode Jadrana na oko 16 kilometara od Červije, na severnoj obali Jadrana, u potrazi za pilotom i ostacima aviona.

Potragu ometa veoma loše vreme i izuzetno mala vidljivost.

Italijanski mediji prenose da je F-16 poslao signal za pomoć "mejdej" pre nego što je nestao, kao i da su se tri aviona istog tipa koja su sa njim letela u istoj trenažnoj misiji bezbedno vratila u Avijano.

Strane novinske agencije podsećaju da je američki borbeni avion F-16 falkon u upotrebi od sedamdesetih godina prošlog veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja