Kineski inspektor za kontrolu rađanja pregazio bebu

Tragedija

Kineski inspektor za kontrolu rađanja pregazio bebu

Planeta -
Prema kineskom zakonu, donetom pre više od 30 godina, parovi mogu da imaju samo jedno dete, a ako to prekrše plaćaju kaznu

PEKING - Kineski službenik koji je od jednog bračnog para tražio da plate kaznu zbog kršenja državnog propisa o jednom detetu, nesrećnim slučajem je tom prilikom kolima zgazio njihovog 13 meseci starog dečkića.Vlasti u istočnom gradu Vendžou istražuju kako je beba dospela pod točkove automobila, rekao je Džou, lokalni zvaničnik okruga Maju.

Prema kineskom zakonu o kontroli populacije, donetom pre više od 30 godina, parovi mogu da imaju samo po jedno dete, a u slučaju da to prekrše moraju da plate kazne za "društveno vaspitanje", dok u nekim slučajevima vlasti prisile majke na abortus.

"Porodica je veoma potresena", rekao je Džou agenciji AFP. "Nakon što je upalio motor automobila da bi porodicu odvezao u kancelariju radi razgovora o kazni, zvaničnik je otkrio da je dete pregaženo pod kolima", rekao je predstavnik.

Beba je brzo prebačena u bolnicu, ali nije mogla da bude spasena, objavio je list Ženmin Žibao na svom sajtu. List je precizirao da je u momentu nesreće majka sedela u automobilu a otac je upravo ulazio.List nije objavio koliko dece je imao taj par.

Kineski zvaničnici kažu da je politika jednog deteta, od koje su izuzete samo manjine u zemlji i parovi na selu koji prvo dobiju žensko dete, sprečila prevelik broj stanovnika i omogućila ekonomski razvoj.

Međutim, neki stručnjaci pozivaju na postepeno ukidanje restrikcija u broju dece jer populacija sve više stari i smanjuje se broj radne snage pa strahuju da u budućnosti neće biti dovoljno ljudi da se održi ovaj stepen razvoja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava s druge strane kritikuju nasilne metode kontrole rađanja. Prošle godine je došlo do velikog skandala i izliva besta protiv nasilnih metoda, kada je kod jedne žene izvršen abortus u sedmom mesecu trudnoće, a slike sa krvavim fetusom njen muž objavio na društvenim mrežama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track