JOŠ NEVIĐENO: Može li papa u penziju!?

Prvi put

JOŠ NEVIĐENO: Može li papa u penziju!?

Planeta -
Verska informativna agencija ističe da će se Vatikan u svakom slučaju pobrinuti oko izdržavanja kardinala Racingera, a tek treba da se razmotri na koji način će to biti urađeno, jer ne postoji prethodno iskustvo

RIM - Predstavnik vatikanskog ureda za štampu demantovao je izveštaje da će papa Benedikt Šesnaesti primati mesečnu penziju od 2.500 evra, kao drugi biskupi koji su se, zbog starosti, povukli sa dužnosti.

Iako je svaki papa ujedno i biskup Rima, ovaj slučaj je jedinstven, jer se radi o presedanu, pošto se Jozef Racinger nije povukao kao biskup, več kao papa.

U saopštenju koje prenosi Verska informativna agencija, ističe se da će se Vatikan u svakom slučaju pobrinuti oko izdržavanja kardinala Racingera, a tek treba da se razmotri na koji način će to biti urađeno, jer ne postoji prethodno iskustvo.

Ukazuje se i na to da Racinger ima odredjene prihode od izdavanja svojih knjiga.

Posluga pape, koji se zvanično povlači 28. februara, a pre svega četiri žene koje su radile u apostolskoj palati, nije ugrožena, jer svi imaju stalno zaposlenje u Vatikanu.

S druge strane, u Minhenu, gde je Racinger nekada bio nadbiskup, a pre toga profesor u Regensburgu, ističu da će on, u slučaju poptrebe, svakako biti obezbedjen, bez obzira gde će živeti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track