Osuđen zbog plišanih medvedića protiv Lukašenka

Belorusija

Osuđen zbog plišanih medvedića protiv Lukašenka

Planeta -
Beloruske vlasti su najpre objavile da je "desant medvedića" bio obmana i da se nije ni desio, a da su slike objavljene na internetu "vizuelni falsifikat". Švedska firma za odnose sa javnošću je objavila da je bacila 1.000 plišanih meda iz aviona koji je ilegalno ušao u beloruski vazdušni prostor

MINSK - Beloruski Vrhovni sud osudio je na dve godine zatvora jednog graničara zbog toga što nije prijavio ilegalni ulazak u tu zemlju malog švedskog aviona iz kojeg su prošliog leta izbacivani plišani medvedići s porukama u znak podrške ljudskim pravima u Belorusiji.

Sud nije želeo da saopšti ime, niti čin tog vojnika. U julu 2012. iz malog aviona kojim su upravljala dva službenika jedne švedske marketinške agencije, na belorusku teritoriju izbačeno je nekoliko stotina plišanih medvedića s padobranima i porukama u znak podrške aktivistima u odbrani ljudskih prava.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko već je smenio nekoliko visokih vojnih zvaničnika, a policija je uhapsila i novinara koji je objavio izveštaj o toj akciji. Urednik i osnivač veb sajta Beloruske novinske fotografije, Anton Surjapin pritvoren je 13. jula na tri dana, dok je policija radila na utvrđivanju njegove povezanosti sa kampanjom.

Beloruske vlasti su najpre objavile da je "desant medvedića" bio obmana i da se nije ni desio, a da su slike objavljene na internetu "vizuelni falsifikat". Švedska firma za odnose sa javnošću Studio total je objavila da je bacila 1.000 plišanih meda iz aviona koji je ilegalno ušao u beloruski vazdušni prostor.

Ta kompanija tada je na Jutjubu objavila nemontirani snimak leta kako bi dokazala da je sprovela akcije u znak podrške slobodi govora u Belorusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track