Jeremić osudio krvoproliće u Siriji

Generalna skupština UN

Jeremić osudio krvoproliće u Siriji

Planeta -
Prekid neprijateljstava u Siriji mora da bude prioritet. Treba da usledi politički proces koji bi građanima Sirije omogućio da slobodno odlučuju o svojoj političkoj budućnosti, naveo je Jeremić

ŽENEVA - Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj kritikovala je Savet bezbednosti zbog neuspeha da pred Međunarodni krivični sud iznese slučaj Sirije, dok je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić osudio "krvoproliće" u toj zemlji.

"Skoro dve godine međunarodna zajednica ne uspeva da prekine krivoproliće", rekao je Jeremić na otvaranju sednice Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

On je rekao da "prekid neprijateljstava u Siriji mora da bude prioritet" i da treba da "usledi politički proces koji bi građanima Sirije omogućio da slobodno odlučuju o svojoj političkoj budućnosti".

Visoka komesarka UN za ljudska prava rekla je da Međunarodni krivični sud može da interveniše samo ako je država o kojoj je reč jedna od potpisnica Rimskog statuta ili ako sučaj pred taj sud iznese Savet bezbednosti UN.

Pilaj je rekla da "Savet bezbednosti do sada nije postigao uspeh po pitanju Sirije", uprkos brojnim izveštajima Komisije UN za Siriju i organizacija civilnog društva u kojima se navodi da su počinjeni zločini. Komisija za Siriju je objavila izveštaj o Siriji 18. februara i saopštila da je ta komisija u mogućnosti da identifikuje one koji organizuju i planiraju zločine. Predstavljajući novi izveštaj, članica Komisije UN o Siriji, bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, rekla je da je tada da je vreme da tom krizom počne da se bavi međunarodno pravosuđe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track