Berluskoni je stvarno neuništiv!
Foto: Reuters

Izbori u Italiji

Berluskoni je stvarno neuništiv!

Planeta -
Bivši premijer, koji je smatran politički mrtvim, dobio skoro 30 odsto glasova za Senat, dok je njegov rival, levičar Pjer Luiđi Bersani osvojio većinu i u Senatu i u donjem domu parlamenta
1 / 3 Foto: Reuters

RIM - Čovek je neverovatan.Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni dokazao je da je neuništiv! Na parlamentarnim izborima, završenim juče, osvojio je skoro 30 odsto glasova u Senatu i 27 odsto u donjem domu parlamenta, uprkos tome što su ga svi proglasili politički mrtvim zbog brojnih seks-skandala i optužbi za korupciju. Koalicija levog centra, na čelu sa bivšim komunistom Pjerom Luiđijem Bersanijem, kojoj su svi predviđali ubedljivu pobedu, osvojila je većinu u donjem domu parlamenta sa 31,62 odsto glasova, a u Senatu sa 32,31 procenata, pokazali su rezultati posle dve trećine prebrojanih glasova, saop­šteno je iz Ministarstva un­utrašnjih po­slova.Iako bi Bersani mogao da se nađe na mestu premijera, analitičari navode da bi takva vlada, bila neodrživa i da bi Italijani vrlo brzo morali na nove izbore.To je potvrdio i Stefano Fasino iz Bersanijeve Demokratske partije.- Ako rezultati ostanu ovakvi, moraćemo ponovo na izbore - naveo je Fasino.U prilog tome ide i to što je dosadašnji premijer Mario Monti osvojio manje glasova od očekivanih, pa nije sigurno da li će moći da podrži Bersanijevu vladu. On je dobio poverenje samo 9,18 odsto građana za donji i 10,45 odsto za gornji dom.Međutim, prema mnogim tumačenjima, pored Berluskonija, koji je politički vaskrsao, u šta niko nije verovao, pobednik izbora u Italiji je zapravo glumac, komičar i voditelj Bepe Griljo sa svojim pokretom Pet zvezdica. On je osvojio neverovatnih 23,89 odsto glasova u Senatu i 25,6 procenata u donjem domu. Analitičari navode da je on na izbore izašao sam, a ne u koaliciji kao svi ostali i da je za njega glasao svaki peti Italijan.Inače, građani Italije glasali su za 630 poslanika i 315 senatora u oba doma parlamenta. Prema zakonu, onaj ko dobije najviše glasova za donji dom dobija i dodatne mandate, tako da može da ima većinu od 54 odsto svih glasova. Međutim, senatore određuju rezultati izbora u 20 regiona.

Griljo: Bez dogovoraBepe Griljo izjavio je da njegov pokret Pet zvezdica, koji je ostvario izvanredan rezultat, neće praviti dogovore s drugim političkim partijama.- Bićemo izuzetna snaga. Biće nas 110 u parlamentu, a više miliona ispred njega. Postigli smo izuzetan uspeh - rekao je Griljo, prenosi Rojters.

Berze potonuleNakon vesti da je Silvio Berluskoni osvojio najveći broj mesta u italijanskom senatu, berze su zabeležile snažan pad. Investitori su u strahu da će njegova desnocentralna koalicija nastaviti isti kurs koji je imala pre nego što je Berluskoni primoran da ode s mesta premijera 2011, a koji je Italiju doveo na rub bankrota.

Najgori scenario za evroNajgori scenario koji je mogao da se dogodi na izborima u Italiji dogodio se, kad je u pitanju opstanak evra. Da ne bi doživela sudbinu Grčke, Italiji je potrebna čvrsta vlada. Budući da EU nema dovoljno para da spasava treću po veličini ekonomiju Evrope, liderima najviše odgovara da čvrstu vladu formira Pjer Luiđi Bersani sa Mariom Montijem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track