PRAZNA STOLICA: Rano je za crnog papu
Foto: Rojters

Živica Tucić

PRAZNA STOLICA: Rano je za crnog papu

Planeta -
U trci za novog pontifeksa 12 imena kardinala iz gotovo čitavog sveta

BEOGRAD - Nakon abdikacije pape Benedikta XVI tron Svetog Petra u Vatikanu je ostao upražnjen, a prvi konsultativni sastanak kardinala koji će učestvovali u konklavi, odnosno izboru njegovog naslednika, najavljen je za ponedeljak, 4. mart.

U igri za novog papu je 12 imena kardinala iz gotovo čitavog sveta, a biraće ga, kako je ranije najavljeno, tajnim glasanjem 115 kardinala.

Imena koja se najčešće pominju kao mogući naslednici Bendikta XVI su: italijanski kardinati Angelo Skola i Đanfranko Ravasi, Peter Turskon iz Gane, Leonardo Sandri iz Argentine, Oskar Maradiaga iz Hondurasa, Brazilci Odilo Šerer i Žao Braz de Aviz, Kanađanin Mark Oulet, Timoti Dolan iz SAD, Austrijanac Kristofer Šoenborn, Mađar Peter Erdo i Filipiniac Lus Tagle.

Verski analitičar Živica Tucić je rekao da je još rano za “crnog” papu, tim pre, jer papa generalno nema veliki manevarski prostor kada je reč o modernizaciji Rimokatoličke crkve.

“Za papu iz Afrike je prerano, jer tamo vlada jedan drugi moralni kodeks, veća strogost koja ne odgovara Evropi. Tamo postoji rezerva prema onima koji su razvedeni, seksualnom moralu, prema abortusu, prema homoseksualizmu”, rekao je Tucić i dodao da su to neke kategorije koje teško mogu da odgovaraju u Evropi.

Tucić, naime, smatra da bi zbog rešavanja tog niza otvorenih pitanja u Rimokatoličkoj crkvi najpre trebalo da zaseda treći Vatikanski sabor.

Upitan koji bi papa najviše odgovarao pravoslavnim crkvama, Tucić kaže da svi koji se pojavljuju kao kandidati mogu biti papa kada je reč o odnosima sa pravoslavljem.

“Vatikan je otvoren za ekumenizam i Rimokatolička crkva sa tim nema problem i sa njihove strane niko više ne bi odbijao kontakte. Rezerve su na strani pravoslavlja”, rekao je Tucić.

Za Tucića favoriti za novog papu su Austrijanac Kristofer Šoenborn, Italijani Agnelo Skola i Đankarlo Ravasi, kao i Kanađin Mark Oulet.

Tucić je uveren da će se za novog papu glasati najmanje pet do deset krugova i da to ne treba razumeti kao minus već prihvatiti kao sužavanje izbora.

On je ocenio da je dobro ako konklava počne 11. marta, kako je juče najavljeno u Vatikanu, jer bi u tom slučaju verski lider 1,2 milijardi katolika mogao biti izabran do 15. marta.“U svakom slučaju, novi papa treba da bude izabran do poslednje nedelje marta, kada počinje Velika nedelja uoči Uskrsa koji katolici ove godine obeležavaju 31. marta”, rekao je Tucić.

Živica Tucić
Živica Tucić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja