POTVRĐENO: Iz Hrvatske naoružavani sirijski pobunjenici
Foto: You Tube

Trgovina oružjem

POTVRĐENO: Iz Hrvatske naoružavani sirijski pobunjenici

Planeta -
Diplomatski izvori tvrde da se osim hrvatskog prevozilo i oružje iz drugih evropskih zemalja čije je prikupljanje organizovale Sjedinjene Države

ZAGREB – Od početka novembra prošle godine do februara 2013. sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona sa kojima je prevoženo naoružanje pobunjenicima u Siriju.

Diplomatski izvori tvrde da se osim hrvatskog prevozilo i oružje iz drugih evropskih zemalja čije je prikupljanje organizovale Sjedinjene Države.

Prva dva od tri prevoza oružja u Siriju obavila je turska aviokompanija turkiš kargo, u vlasništvu Turkiš Erlajnza, a zatim je prevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian internešnel Er Kargo.

Naime diplomatski izvori tvrde da su u ovom poslu Amerikanci angažovali Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja sirijskih pobunjenika. Sjedinjene Države organizirale su prikupljanje oružja, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile su oružje koje je zatim sa jordanskog teritorija prebacivano u Siriju.

Hrvatska uloga bila je dvostruka. Ona je deo viškova svog naoružanja - raketne bacače M79 i RPG-22, ručne bacače granata RBG-6 te bestrzajne topove M60 izdvojila iz svojih skladišta.

Nepoznata količina tog naoružanja u Siriju je otišla početkom novembra prošle godine sa zagrebačkog Plesa turskim avionima erbas A310. Ali na Pleso je u američkoj organizaciji dopremano i oružje iz nekoliko evropskih zemalja, među njima i Velike Britanije, koje je zatim transportnim avionima Jordanian International Carga otpremano u Jordan, a zatim u Siriju.Na ovja način sa Plesa za samo nekoliko meseci u 75 letova prevezeno je oko 3000 tona različitog oružja i municije.

Cela operacija prijevoza oružja sa Plesa postala je bezbednosno nesigurna kada je Kontroli leta vazdušnog saobraćaja nad BiH pojedinic počeli raspitivati odakle toliko letova jordanske kompanije iz Zagreba.

U samom Zagrebu primećeno je iznenadno i učestalo sletanje jordanskih transportnih aviona.

Ostalo je nepoznato koliko je prevezenog oružja završilo u rukama militantnih džihadističkih pokreta, kojih prema nekim procenama u Siriji ima bar 10 koji se bore protiv Asadovog režima.

Prema nekim informacijama, oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju, dospelo je i u ruke brigade Mučenika Jarmuka, koji su pre dva dana kod Golanske visoravni oteli 20 filipinskih pripadnika UN-a.

Upravo činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta, najviše plašii zapadne političare te većina zemalja insistira na tome da embargo EU na uvoz oružja u Siriju ostane do daljnjeg.

http://www.youtube.com/watch?v=uQluS5pKUDg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track