PROTEST: Albanci kamenjem na policiju i zgradu vlade
Foto: Anadolija

Zategnuta situacija

PROTEST: Albanci kamenjem na policiju i zgradu vlade

Planeta -
Policija je saopštila da je oko 100 mladih demonstranata pokušalo da priđe zgradi vlade u Skoplju a pojedini demonstranti su bacali kamenje na policiju

SKOPLJE - Oko 100 mladih demonstranata pokušalo je da priđe zgradi makedonske vlade u Skoplju, ali su se, bez većih incidenata, razišli nakon što ih je u tome sprečila policija, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je prenela makedonska agencija MIA, u saopštenju je navedeno da su pojedini demonstranti na policajce bacali kamenje, ali nije bilo većih incidenata.

Ministarstvo je saopštilo da je preduzelo preventivne mere kako bi sprečilo nove nemire, tako što je rasporedilo policijske patrole na kritičnim mestima i na autobuskim stanicama u makedonskoj prestonici.

"Iako nikakvi protesti nisu zvanično najavljeni, policija će, na osnovu obaveštajnih podataka, preduzeti sve neophodne mere i svi oni koji izazivaju ili učestvuju u mogućim incidentima biće strogo kažnjeni. Oni građani koji razmatraju mogućnost da učestvuju u bilo kakvim demonstracijama ne smeju da dozvole da budu izmanipulisani i uključeni u bilo kakav scenario (nasilja), jer će onda odgovornost pasti na njihova leđa", upozorilo je ministarstvo.

Makedonske nevladine organizacije, Islamska zajednica u Makedoniji, EU i američka ambasada takođe su apelovali na građane da se uzdrže od nasilja, javila je MIA.

Uoči novog protesta Albanaca u Skoplju, nezvanično najavljenog za petak u podne nakon molitve u Jahja pašinoj dzamiji, MUP je saopštio da je blokirao neke grupe na društvenim mrežama, preko kojih se poziva na nasilje, kao i da prati osobe koje iza toga stoje.

Dvojica maloletnih Albanaca bacilli su u četvrtak popodne suzavac u jednom autobusu u Skoplju, što je bio najnoviji u nizu incidenata nakon protesta 1. i 2. marta.

U Skoplju su prvo u prošli petak protestovali Makedonci, nezadovoljni imenovanjem bivšeg komandanta takozvane albanske Oslobodilačke narodne armije (ONA) Talata Džaferija za ministra odbrane, kada je došlo do sukoba mladića makedonske i albanske nacionalnosti.

Prema saopštenju MUP-a, bilo je povređeno najmanje sedam građana i 11 policajaca, a desetak mladića je privedeno u policiju.Albanci su već narednog dana na to odgovorili demonstracijama, što je završeno nasiljem ispred zgrade Vlade, kada je povređeno 13 policajaca i isto toliko građana, osam je bilo privedeno, a zapaljen je autobus gradskog saobraćajnog preduzeća i havarisano više policijskih i privatnih vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track