POSLE HILJADU GODINA: Patrijarh na ustoličenju pape

POSLE HILJADU GODINA: Patrijarh na ustoličenju pape

Planeta -
Prvi put od podele Crkve 1054. jedan vaseljenski patrijarh prisustvovaće inauguraciji poglavara Rimokatoličke crkve

RIM - Zbližavanje.Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej prisustvovaće 19. marta ustoličenju novog pape Franje u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu. To će biti prvi put od podele crkve 1054. da će jedan pravoslavni vaseljenski patrijarh prisustvovati toj ceremoniji.Verski analitičar Živica Tucić rekao je za Kurir da je odlazak patrijarha Vartolomeja u Vatikan dobar signal za hrišćanstvo i njene vernike.- To je znak da pravoslavlje ima velika očekivanja od novog pape. On deluje dovoljno konzervativno što se tiče moralnih vrednosti do kojih je i pravoslavlju stalo. Oseća se određena bliskost sa njim i Moskva izražava nadu da će doći do bliskosti između crkava - rekao je Tucić i dodao da je izbor Franje pozitivno primljena kod pravoslavnih poglavara.- Sve reakcije pravoslavlja su pozitivne kako u Carigradu, tako i u Moskvi i Beogradu, a vreme će pokazati da li će se saradnja dva crkve uspostaviti. Međutim, ne treba očekivati ujedinjenje hrišćanskih crkava - kaže Tucić.Ceremoniji ustoličenja pape Franje prisustvovaće predstavnici 180 država, kao i pravoslavni crkveni dostojanstvenici. U pratnji patrijarha Vartolomeja biće mitropolit pergamski Jovan Zizijulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa, koji je predsedavajući pravoslavne strane u teološkom dijalogu dveju crkava. U ime Moskovske patrijaršije, u Rim će otići njen drugi čovek, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove.Vladu SAD predstavljaće potpredsednik Džo Bajden, a dolazak je najavila predsednica Argentine Kristina Kirhner. Iz Evrope će doći nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski prestolonaslednik princ Čarls, španska kraljica Sofija i prestolonaslednik Felipe, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola, kao i francuski predsednik Fransoa Oland.

Vilfrid Foks Napijer
Vilfrid Foks Napijer

Pedofilija je bolest, a ne krivično delo?!Kardinal Vilfrid Foks Napijer (72), durbanski nadbiskup, kaže da bi ljudi koji postanu pedofili pošto su i sami bili zlostavljani u detinjstvu trebalo da budu podvrgnuti medicinskom lečenju, a ne da budu kažnjeni.- Iz mog iskustva, pedofilija je zapravo bolest, a ne krivično delo - rekao je Napijer, jedan od 115 kardinala koji su izabrali novog papu.Njegov komentar je usledio samo tri dana pošto je novi papa, prvi koji potiče iz Latinske Amerike, stupio na čelo Rimokatoličke crkve, koja se suočava sa hiljadama slučajeva da sveštenici zlostavljaju decu.

Amfilohije
Amfilohije

Mitropolit Amfilohije na inauguracijiMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predstavljaće Srpsku pravoslavnu crkvu na inauguraciji pape Franje u Vatikanu. Mitropolit će u Vatikanu boraviti u pratnji svojih sekretara - protojereja Obrena Jovanovića i arhiđakona Igora Balabana.

Jezuiti najbliži pravoslavljuVerski analitičari smatraju da je jezuitski red katoličke crkve blizak pravoslavlju jer ove sveštenike odlikuje skromnost i visoko obrazovanje. Najpoznatiji jezuita u istoriji ovoga reda je Horhe Mario Bergoljo, koji je postao vrhovni poglavar katolika i tako postao prvi papa jezuita i prvi papa iz Južne Amerike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track