Ustoličen papa Franja

Ceremonija u Vatikanu

Ustoličen papa Franja

Planeta -
Ustoličenju prisustvuje i delegacija Republike Srbije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu kao i delegacija SPC koju predvodi mitropolit Amfilohije. Prvi put za 1.000 godina prisutan i vaseljenski patrijarh
1 / 9

VATIKAN - Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve koji je za papsko uzeo ime Franja ustoličen je u Vatikanu pred desetinama hiljada okupljenih vernika i zvanica kao novi 266. poglavar Rimokatoličke crkve.

Dolazeći na ustoličenje, prvi put se pred masom na Trgu svetog Petra pojavio u papamobilu i to otvorenom, pozdravljajući vernike i blagosiljajući i ljubeći decu.

Ceremonija ustoličenja počela je svetom misom. Prema tumačenju poznavalaca ovog svetog čina, u Vatikanu je danas posebno slavlje koje se ne može nazvati ni krunisanjem ni ustoličenjem nego uvođenje pape Franje u službu svetoga Petra.

Preuzimanjem papinskog znamenja - palije i Ribarskog prstena, ljubljenjem Jevanđelja ili poljupca Hristu i blagosiljanjem prisutnih, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja uveden je danas na Trgu svetog Petra u Rimu u tron svetog Petra.

Papa je pozdravio prisutne i u svojoj kratkoj propovedi izneo nekoliko poruka koje imaju višedimenzijsko značenje otvorene ne samo za hrišćane već i za sve ljude dobre volje. U kratkom obraćanju na italijanskom jeziku, papa Franja je pozvao svoje sledbenike da budu čuvari svega onog što je stvoreno, da čuvaju lepotu, ljude, da budu blagi prema svakoj osobi, posebno prema deci, starima i onima koji su, kako je rekao, najranjiviji, a najčešće na marginama naših srca.

"Mržnja, zavist i oholost prljaju život"

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, je poručio da treba živeti u čestitosti i prijateljstvu, u poverenju i dobru i da je sve to povereno čoveku, čuvaru Božjih darova."Kada čovek ne udovoljava ovoj odgovornosti i ne vodi brigu o stvorenom i o braći onda dolazi do razaranja, srca i duše", rekao je papa.

On je pozvao vernike da se i dalje mole za njega, a onima koji, kako je rekao, imaju odgovornost u ekonomskom i društvenom smislu, sve žene i muskarce da budu čuvari stvorenog, čuvari jedni drugih i našeg ambijenta."Nemojmo dozvoliti da svet obeleže znakovi razaranja i smrti", rekao je papa Franja. On je poručio i da bi čovek mogao da čuva mora imati brigu o samom sebi, pa drugima i ukazao da "mržnja, zavist i oholost prljaju život".

Papa je poručio i da se ne treba bojati dobrote i blagosti.On je rekao da kao biskup Rima ima određenu vlast i da se ta vlast ogleda u njegovoj poniznosti prema Isusu Hristu, da bi očuvao sav narod Božji i da bi prihvatio s osećanjem i blagosti sve one koji su siromašni, gladne, žedne, bolesni, ali i one u zatvoru.

"Samo onaj ko služi u ljubavi zna čuvati", rekao je papa i dodao "čuvajno s ljubavlju ono što nam je Bog dao". Inače, papina propoved je često bila prekidana aplauzima. Zanimljivo je da je misa održana samo na grčkom jeziku koji je dominantan u pravoslavnim crkvama, a međunarodni karatekter celokupne ceremonije dalo je čitanje poruka na svim jezicima sveta.

Papa je prihvatio skroman pozlaćeni prsten na kome je lik svetog Petra u čamcu koji baca mrežu i ime pape koji ga nosi. Reč je o prstenu koji bio predložen papi Pavlu VI. Nakon što je obukao svečano ruho, papa je kleknuo i pomolio se na grobu svetog Petra.Za papu kažu da je Božji sluga i čuvar katoličkog identieta. Papa je suveren države Vatikan.

Inače, cela ceremonija, na zahtev pape, kraća je za sat vremena u odnosu na dosadašnje ceremonije. Jevanđelje, na primer, nije bilo čitano na latinskom i grčkom, nego samo na grčkom jeziku, a latinski će biti dominantni jezik. Papa, na primer, neće lično deliti svetu pričest već će to činiti đakoni. Prethodno, papa Franja je sa predstavnicima pravoslavnih crkava obišao grob Svetog Petra kako bi istakao da on nije naslednik Benedikta XVI nego prvog rimskog biskupa svetog Petra.

Ustoličenju prisustvuje i delegacija Republike Srbije sa predsednikom Tomislavom Nikolićem na čelu kao i delegacija SPC koju predvodi mitropolit Amfilohije.

Inače, prvi put u poslednjih skoro hiljadu godina ceremoniji prisustvuje vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici i gotovo čitav pravoslavni svet.

Verski poglavar 1,2 milijarde katolika, prvi papa jezuita, biće svečano ustoličen na Trgu svetog Petra, a Vatikan i Rim očekuju gotovo million vernika i posetilaca.

Inauguraciji pape Franje neće prisustvovati njegov prethodnik Benedikt XVI koji je svojevoljno napustio Svetu stolicu u februaru. Međutim, ceremoniji će prisustvovati predstavnici čak 180 država među kojima potpredsednik SAD Džozef Bajden, predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednica Brazila Dilma Rusef, predsednik Meksika Enrike Penja Nieto, predsednik EU Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manel Barozo, španski premijer Marijano Rahoj, princ Čarls, španska kraljica Sofija kao i mnoge druge krunisane glave iz Evrope.

Među prvima je u Rim stigla i argentinska predsednica i sunarodnica novoizabranog pape Kristina Kirhner koja se već sastala sa papom Franjom.

U Vatikanu se očekuje i dolazak predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji ima zabranu ulaska u zemlje EU, ali ne i u suverenu državu Vatikan. Katolik Mugabe (89) poslednji put je u Vatikanu bio na beatifikaciji pokojlnog pape Jovana Pavla II.

Svetski mediji predviđaju da pontifikat novog pape neće bit lak pogotovo posle serije pedofilskih skandala i afera sa odavanjem najpoverljivijih vatikanskih podataka, ali da bi mogao da ostavi veliki pečat jer novi pontif slovi za skromnog čoveka kojem su siromašni na prvom mestu.

Poreklom Italijan iz mnogobrojne porodice, uzeo je kao papsko ime po Franji Asiškom koji je vatreno zastupao i štitio najsiromašnije.

Otvorio Tviter nalogNovi poglavar Rimokatoličke crkve je danas, uoči ustoličenja, uputio prvu "tviter" poruku u kojoj je vernike pozvao da se i dalje mole za njega."Dragi prijatelji, zahvaljujem vam od srca, tražim od vas da i dalje molite za mene", navodi se u poruci koju je potpisao papa.Reč je prvom "tvitu" novog poglavara Rimokatoličke crkve koji je osvanuo na službenom "tviter" profilu @Pontifex.

http://www.youtube.com/watch?v=_e-GPgPuKMM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track