Papa će zadržati raniji grb
Foto: Reuters

Ustoličenje

Papa će zadržati raniji grb

Planeta -
Papin grb je na plavoj podlozi, ima znak Isusa u sredini, ispod kojeg je zvezda koja označava Mariju i cvet lavande koji označava Josipa

VATIKAN - Novi poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja svečano je ustoličen u Rimu. On će zadržati isti grb koji je imao kao kardinal nadbiskup Buenos Ajresa.

Papin grb je na plavoj podlozi, ima znak Isusa u sredini, ispod kojeg je zvezda koja označava Mariju i cvet lavande koji označava Josipa. Oblik cveta je sličan grozdu, ali portparol Svete stolice Federiko Lombardi je objasnio da je reč o cvetu koji označava Josipa. U grbu je, naime, naznačena Sveta porodica.

Sa strane grba umesto kardinalskog znaka, postavljeni su Petrovi ključevi, znak pontifikata.

Geslo Franje ostaje takođe isto koje je imao kao kardinal Horhe Mario Bergoljo, odnosno "Miserando atque eligendo" iz Jevanđelja po Mateju, preneli su vatikanski mediji.

Inače, na današnjoj inauguraciji 266. poglavara Rimokatoličke crkve očekuje se prisustvo oko milion vernika iz celog sveta.

U Vatikan su stigli i predstavnici gotovo 200 država, kao i poglavari skoro svih pravoslavnih crkava, islamskih i drugih verskih zajednica.

Delegaciju Srbije na inaugraciji pape Franje predvodi predsednik Srbije Tomislav NIkolić, a delegaciju Srpske pravoslavne crkve arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track