OBAMAMANIJA: Crveni tepih, lajtšou i dečji hor za Obamu!
Foto: Reuters

Stigao u Izrael

OBAMAMANIJA: Crveni tepih, lajtšou i dečji hor za Obamu!

Planeta -
Čuva ga 5.000 policajaca, a njegov dolazak uvežbavan je dva sata ove nedelje. Odsešće u prestižnom hotelu Kralj David
1 / 6

TEL AVIV - Američki predsednik Barak Obama stigao je u prvu posetu Izraelu otkako je na toj funkciji, bez nove mirovne inicijative Palestincima, javlja Rojters.

Pripreme za istorijsku posetu dostigle su vrhunac - proveravaju se bezbednosni i protokolarni aranžmani, spreman je crveni tepih i Jerusalim je juče oko podne ukrašen sa oko 1.000 izraelskih i američkih zastava.

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se sinoć u Jerusalimu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i Netanijahuovim specijalnim izaslanikom Isakom Molhom.

U fokusu razgovora bili su napori da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca koji su u zastoju od septembra 2010. godine. To je inače drugi sastanak Kerija i Molhoa od kako je Keri preuzeo funkciju u Stejt depertmentu pre nekoliko nedelja.

U rezidenciji izraelskog predsednika Šimona Peresa, prvoj stanici Obame tokom posete radi se non-stop. Obamu će tamo dočekati dečji hor koji će pevati pesmu "Sutra" (Tomorrow) na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku. Dva predsednika diskutovaće, kako se opravdano očekuje, o krizi u odnosima s Iranom i njenom uticaju na region, između ostalog.

Obama će u Jerusalim sa međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva stići helikopterom, a njegov dolazak je uvežbavan dva sata ove nedelje. U vežbi su učestvovala dva tima vatrogasaca i spasilaca i jedno oklopno vozilo. Obamin helikoter pratiće dva helikotpera izraelskih vazduhoplovnih snaga. Obama će odsesti u prestižnom hotelu Kralj David, a iz svoje sobe će moći da posmatra lajt šou na zidovima starog grada tokom cele posete, prenosi AFP.

Jerusalim je već nedeljama zahvaćen "Obamamanijom" koja je počela kada je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua na Fejsbuku pokrenula takmičenje za zvaničan logo posete. Pobedila je poruka "Nesalomivi savez" ispisan ispod dve isprepletene zastave zemalja saveznica.

Američka ambasada uključila se u pripreme i najavila prikazivanje filma "Dobrodošao Obama", koji je snimljen širom Izraela uz pomoć izraelskih građana.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld izjavio je da će se o bezbednosti tokom Obamine posete brinuti 15.000 policajaca u Jerusalimu , odnosno da će 5.000 biti na dužnosti svaki dan. On je rekao da je to najveća policijska operacija posle posete Džordža Buša Jerusalimu 2008. godine.

Načelnik za operacije u izraelskoj policiji general Nisim Mor naglasio je da su bezbednosne snage spremne na razne pretnje, da smene traju 12 sati i da su svi godišnji odmori odloženi.

Policija navodno čini sve da posledice te komplikovane posete što manje osete građani, ali navodi da se to ne može sasvim izbeći. A dok su se u Izraelu spremali za doček predsednika SAD, Palestinci su protestovali, cepajući postere sa likom Obame, a mnogi su se sukobili i sa policijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track