Arhiepiskop spasava Kipar crkvenom imovinom
Foto: Rojters

Hristozom II

Arhiepiskop spasava Kipar crkvenom imovinom

Planeta -
Crkva je spremna da stavi hipoteku na svoju zamašnu imovinu i na osnovu toga dobije novac koju bi potom uložila u vladine obveznice

Ne propustite...

KIPAR: Rusi, pomagajte!

NIKOZIJA - Arhiepiskop Hristozom Drugi, poglavar vrlo uticajne pravoslavne crkve na Kipru, rekao je danas da će crkvenu imovinu staviti državi na raspolaganje kako bi se ona izvukla iz finansijske krize.

Posle razgovora sa predsednikom države Nikosom Anasrasijadesom, Hristozom je izjavio da je crkva spremna da stavi hipoteku na svoju zamašnu imovinu i na osnovu toga dobije novac koju bi potom uložila u vladine obveznice.

Pravoslavna crkva na Kipru poprilično je bogata - poseduje dosta imovine, deoničar je u bankama i pivarama. Nakon što je kiparski parlament juče odbio nacrt zakona na osnovu kojeg bi se štedišama u bankama jednokratnim porezom uzelo do 10 odsto od uloga, u pitanje je došla međunarodna pomoć koju je Kipar tražio da izbegne bankrot.

Kipar je zatražio 15,8 milijardi evra da spasi svoje banke, dovede u red svoje finansije i izbegne mogućnost ispadanja iz evrozone.

Države EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) kao uslov su postavili oporezovanje štednih uloga u kiparskim bankama. Sporazum vlade Kipra i međunarodnih poverilaca, koji je juče odbačen u parlamentu, izazvao je navalu štediša na banke sa namerom da podignu svoje uloge i izbegnu oporezovanje.

Kao odgovor na ovu situaciju, banke će biti zatvorene do utorka kako bi vlada uspela da sporovede u delo plan B - dobije pomoć od Rusije i smanji namet na račune građana kako bi dobila i pomoć MMF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track