LONDON:Umro Boris Berezovski najveći Putinov neprijatelj?!

Misteriozna smrt tajkuna

LONDON:Umro Boris Berezovski najveći Putinov neprijatelj?!

Planeta -
Vest o smrti Berezovskog niko nije zvanično potvrdio osim njegovog sina Jegora koji je ovu vest ostavio na Fejsbuku

LONDON – Proterani ruski tajkun Boris Berezovski, koji se nalazio u egzilu u Londonu otkada ga je Rusija optužila za prevrat prevaru i pranje novca navodno je umro u svojoj 67 godini.

Ova vest još uvek nije zvanično objavljena osim što je kratku poruku na Fejsbuku ostavio njegov sin Jegor Šopea. Drugi detalji još uvek nisu saopšteni.

Šope je naveo da se Berezovski borio sa depresijom, ali je nekako održavao veze sa svojim prijateljima i poznanicima, a često je donosio odluku da kuću uopšte ne napušta.

Damian Kudriavtsev, bivši direktor moskovskog lista Kommersant takođe je prokomentarisao smrt najpoznatijeg ruskog biznismena i tajkuna na svom Tviter nalogu. Kudriavtsev je rekao da je berezovski preminuo u subotu oko 11.00 sati po londonskom vremenu u njegovoj kući, kao i da nije bilo nikavih tragova nasilne smrti.

Međutim Aleksander Dobrovinksi, poznati advokat i šef moskovske advokatske kancelarije Aleksandr Dobrovinski & Partners advokatske je izjavio da je Berezovski izvršio samoubistvo.

"Upravo sam dobio poziv iz Londona. Boris Abramovič Berezovski je izvršio samoubistvo. Ovo je veliki udarac, poraz, nemoguće je živeti, rekoa je advokat da svojoj Fejsbuk stranici.

Andrej Borovkov, advokat Berezovskog koji ga je zastupao u Rusiji nije bio u mogućnosti da potvrdi ili negira smrt njegovog klijenta

"Ja ne znam ništa o Borisu Abramoviča Berezovskog. Nisam bio u kontaktu sa njim. Mi smo bili van kontakt za dugo vremena ", rekao je Borovkov.

Boris Berezovski je inače bio na listi najtraženijih za kojim je Rusija od 2001 raspisala poternicu, pod optužbom za prevaru, pranje novca i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti. Zbog proterivanja iz Rusije on je 2003 godine je dobio politički azil u Britaniji.

Itar-Tas s navodi da je beživotno telo biznismena pronađeno u njegovoj kući na periferiji kod grada Askota, nedaleko od Londona.Ruska državna agencija navodi da pravosudni organi Rusije do sada nisu zvanično obavešteni iz Londona o smrti Berezovskog, protiv kog se u Rusiji vode krivične istrage i za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Itar-Tas s podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima „Aeroflota“ 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije „AvtoVAZ“ i „SbS-AGRO“, a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne. Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspešno zahtevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track