Zet objavio na Fejsbuku da je umro Boris Berezovski
Foto: Reuters

Zet objavio na Fejsbuku da je umro Boris Berezovski

Planeta -
Policija je pokrenula istragu zbog smrti Borisa Berezovskog.

LONDON - Ruski tajkun u egzilu Boris Berezovski preminuo je u 67. godini objavio je njegov zet Ego Šupe na svom profilu na društvenoj stranici "Fejsbuk". Prema navodima Šupea, Berezovski je u poslednje vreme bio depresivan.Nije bio u kontaktu sa prijateljima i poznanicima i radije je ostajao u kući.

Policija je pokrenula istragu zbog smrti Borisa Berezovskog.Mediji javljaju da je ruski tajkun preminuo od infarkta, a spekuliše se i da je reč o samoubistvu.

Nekadašnji direktor "Komersanta" Damijan Kudrijavcev naveo je da je Berezovski preminuo oko 12.00 časova u Londonu.

Čuveni avokat Aleksandr Dobrovinski rekao je da je Berezovski počinio samoubistvo."Upravo mi je javljeno iz Londona. Berezovski je izvršio samoubistvo", naveo je advokat.Berezovski se nalazi u dobrovoljnom izgnanstvu u Londonu, a Moskva je više puta tražila njegovo izručenje što je Velika Britanija odbila.On je optužen da je pronevjerio oko dvije milijarde američkih dolara koje su pripadale velikim državnim kompanijama u Rusiji, kao i za utaju poreza.Itar-Tas navodi da je beživotno telo biznismena pronađeno u njegovoj kući na periferiji kod grada Askota, nedaleko od Londona.Ruska državna agencija navodi da pravosudni organi Rusije do sada nisu zvanično obavešteni iz Londona o smrti Berezovskog, protiv kog se u Rusiji vode krivične istrage i za kojim je raspisana međunarodna poternica.Itar-Tas podseća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima Aeroflota 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije AvtoVAZ i SbS-AGRO, a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Glavno tužilaštvo Rusije saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne.Tužilaštvo je, navodi agencija, bezuspešno zahtevalo njegovu ekstradiciju, ali je sud u Londonu nekoliko puta odgovarao negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track