Makedonija: Počeli lokalni izbori

Makedonija: Počeli lokalni izbori

Planeta -
Državna izborna komisija je saopštila da na izborima učestvuje više od 8.500 kandidata, među kojima 350 kandidata za gradonačelnike, kao i 480 lista za savetnike

SKOPLJE - U Makedoniji se danas održavaju lokalni izbori na kojima će biti izabrani predsednici 80 opština i gradonačelnik Skoplja. Birališta su otvorena u sedam sati, a građani će moći da glasaju do 19 časova.

Državna izborna komisija je saopštila da na izborima učestvuje više od 8.500 kandidata, među kojima 350 kandidata za gradonačelnike, kao i 480 lista za savetnike. Glasanje je počelo u subotu izjašnjavanjem bolesnih osoba i zatvorenika. Državna izborna komisija je saopštila da je do sada upisan rekordni broj bolesnih lica, čak 13.300, dok ih je na parlamentarnim izborima bilo 10.000.

Opština Kičevo će na ovim izborima imati posebnu važnost. Prema novoj teritorijalnoj podeli, Kičevo je dobilo veći broj albanskog stanovništva pripajanjem nekoliko sela, pa makedonske političke partije strahuju da će Kičevo po prvi put možda dobiti gradonačelnika Albanca. Nekoliko aviona je ovih dana sletelo na skopski i ohridski aerodrom s iseljenicima, većinom Albanaca, koji su iz Švajcarske došli da bi glasali u toj opštini. Prema istraživanjima javnog mnjenja, sprovedenih za vreme izborne kampanje, veliku prednost na izborima ima vladajuća VMRO DPMNE u odnosu na opozicioni Socijaldemokratski savez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track