SUMNJIVA SMRT: Berezovskog ubili britanski agenti?
Foto: Beta

SUMNJIVA SMRT: Berezovskog ubili britanski agenti?

Planeta -
Prijatelji pokojnog oligarha ne veruju da se ubio, već tvrde da su ga zadavili pripadnici MI5 da ne bi odao tajne Rusiji, u koju je hteo da se vrati

LONDON - Sumnjive okolnosti.Smrt ruskog oligarha, čije je telo pre tri dana nađeno u njegovoj kući u Suriju kod Londona, i dalje je nerazjašnjena, a najnoviji detalji istrage govore o tome da možda nije sebi oduzeo život, već da je ubijen. Moskovski i londonski mediji prenose da bi za smrt tajkuna mogla da bude odgovorna britanska tajna služba MI5, koja nije želela da Berezovski oda državne tajne Rusiji, u koju je želeo da se vrati posle 13 godina izgnanstva na Ostrvu.Šal pored telaBlizak prijatelj pokojnog tajkuna, pisac Juli Dubov, rekao je britanskim medijima da je Berezovskog njegov telohranitelj pronašao na podu kupatila, a ne u kadi, kako je saopšteno.- Borisov telohranitelj primetio je propuštene pozive u njegovom mobilnom. To mu je bilo neobično. Krenuo je u kupatilo, koje je bilo zaključano, razvalio vrata i video ga kako obučen leži na podu - rekao je Dubov i dodao da oko Berezovskog nije bilo krvi, ali da je telohranitelju bilo čudno što nigde nije mogao da nađe ključ od vrata, koja su bila zaključana.Teoriju o ubistvu potvrđuje i jedan od najbližih prijatelja ruskog oligarha Nikolaj Gluškov koji tvrdi da je Berezovski zadavljen i da mu je to u poverljivom razgovoru rekla Galina, bivša supruga tajkuna.- Galina je došla u kuću malo posle hitne pomoći. U kupatilu je videla Berezovskog kako leži na podu, a pored njega je bio šal. Boris je bio zadavljen. Ovo nije obična smrt, to je uradio MI5 - rekao je Gluškov.Postoji razlogI ruski analitičar Sergej Markov veruje da je Berezovskog likvidirala britanska tajna služba, jer je tajkun bio spreman da ruskim obaveštajcima da informacije o službama sa Zapada koje žele da sruše Vladimira Putina.Bivši pripadnik ruske federalne službe bezbednosti Andrej Lugovoj, osumnjičen za smrt obaveštajca Aleksandra Litvinjenka 2006, rekao je da uvek postoji razlog zbog kog neko kao što je Berezovski može biti ubijen, ali te razloge nije naveo.

Vozač Berezovskog otkrio strašnu tajnu
Vozač Berezovskog otkrio strašnu tajnu

Orgijao sa maloletnicama!Ruski tajkun Boris Berezovski redovno je dovodio tinejdžerke iz Istočne Evrope u Britaniju i plaćao im za seks. Izvori bliski policijskoj istrazi o njegovoj smrti tvrde da je to bila javna tajna i da je Berezovski devojke vodio u svoju vilu, skupe hotele ili je sa njima imao seks u kolima.Ruski oligarh navodno je naređivao vozaču, bivšem padobrancu Marku Pendlebariju da auto-putem juri 220 kilometara na sat dok bi za to vreme na zadnjem sedištu 420.000 funti vrednog „majbaha“ uživao u orgijama s devojčicama. Jednom prilikom mladoj Litvanki se nije svideo način na koji se Rus prema njoj odnosi, pa je tražila da je vrate kući. Berezovski je pristao, ali je rekao Pendlebariju da vozi najprometnijim ulicama Londona kako bi devojka zakasnila na let, a nakon toga ostala u njegovoj vili još jedan dan.- Osećao sam se loše zbog načina na koji je postupao sa njima jer što su neke od njih isto godište kao i moja ćerka - rekao je Pendlebari britanskim medijima.

FBI uhapsio Abramoviča?Ruskog milijardera Romana Abramoviča uhapsio je američki FBI, prenela je ruska televizijska stanica RBC, ali je portparol vlasnika londonskog fudbalskog kluba Čelsi demantovao tu informaciju, kao i sam američki federalni biro. Nagađalo se kako je Abramović uhapšen zbog istrage smrti svog bivšeg poslovnog partnera Berezovskog.

Lažirao svoju smrt?!Politički analitičar blizak Kremlju Mihail Nikonov izrazio je sumnju da je Berezovski zaista mrtav, jer je imao „đavolski mozak“, koji je u stanju da inscenira i sopstvenu smrt.- Bilo je toliko scenarija, kombinacija, planova... ne mogu da verujem da je taj čovek mogao da se ubije - rekao je Nikonov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track