Mandela opet u bolnici: Svestan i dobro reaguje na terapiju

Južna Afrika

Mandela opet u bolnici: Svestan i dobro reaguje na terapiju

Planeta -
Bivši predsednik leči od infekcije pluća koja mu se vratila i da se lekari staraju da on dobije najbolji mogući tretman

JOHANESBURG - Bivši predsednik Južne Afrike Nelson Mandela koji je sinoć primljen u bolnicu u Johanesburgu zbog recidiva plućne infekcije, u svesnom je stanju i dobro reaguje na lekarski tretman, javile su agencije.

Kancelarija aktuelnog južnoafričkog predsednika Džejkoba Zume saopštila je da Mandela "pozitivno reaguje" na tretman i da ostaje u bolnici radi terapije i nadzora, preneo je Rojters. Zvanični predstavnik 94-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir Mak Maharadž izjavio je britanskom "Skaj njuzu" (Sky News) da je Mandela u svesnom stanju i da dobija neophodno lečenje, ali da "njegovo stanje izaziva nespokojstvo".

"Lekari čine sve što je moguće da bi se njegovo stanje poboljšalo", rekao je on. "Poslednji put kada sam video Madibua (plemensko Mandelino ime) bio je slab, ali nije izgubio sposobnost da trezveno rasuđuje", rekao je Maharadž.

Bivši lider pokreta borbe protiv aparthejda pušten je iz bolnice u Pretoriji pred Novu godinu, nakon tronedeljnog lečenja od plućne infekcije. Pored toga, operacijom mu je izvađeno kamenje iz žuči. Zbog učestalih zdravstvenih problema, nekadašnji južnoafrički predsednik već više od dve godine se ne pojavljuje u javnosti, a poslednji put kada je učestvovao na javnoj manifestaciji bilo je prvenstvo sveta u fudbalu u Južnoj Africi 2010. godine. Veteran antirasističkog pokreta za vreme aparthejda je zbog takvog delovanja osuđen i u zatvoru je proveo 27 godina, da bi po izlasku iz zatvora postao prvi predsednik demokratske Južne Afrike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track