PREVLAKA: CG traži kontrolu nad ulazom u Boku!
Foto: REUTERS

Razgraničenje

PREVLAKA: CG traži kontrolu nad ulazom u Boku!

Planeta -
Treba nastojati da se razgraničenje u reonu Prevlake obavi sa ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaliv, zaključak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

PODGORICA - Crna Gora treba da insistira da ima kontrolu nad ulazom u Bokokotorski zaliv, zaključeno je danas na sednici crnogorskog skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Članovi tog odbora usvojili su zaključke u vezi sa pitanjem trajnog razgraničenja sa Hrvatskom u regionu Prevlake, javila je agencija Mina.

"Treba nastojati da se razgraničenje u reonu Prevlake obavi sa ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaliv i ostvarivanjem ekonomskih intresa, uz puno uvažavanje interesa hrvatske strane", kazao je novinarima posle sednice predsednik Obora Miodrag Vuković.

"Crna Gora ima ambiciju da postane članica Evropske unije za pet, šest godina. Ako bi se produžilo ovo pitanje ili trajanje privremenog sporazuma, to treba konstatovati međudržavnim sporazumom kako se ne bi blokirao ulazak Crne Gore u EU", rekao je Vuković.

Kako je preneo crnogorski informativni veb portal "Analitika", Vuković je dodao da u postupak treba uključiti parlamente dve države. On je rekao da postoje dva modela razgraničenja - sporazumno i putem arbitraže Međunarodnog suda u Hagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track