RATNI BUBNJEVI: Kim otkrio plan napada na Ameriku

Usijala se Severna Koreja

RATNI BUBNJEVI: Kim otkrio plan napada na Ameriku

Planeta -
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi situacija "mogla da prestane da se vrti u krug i izmaći kontroli", dok portparol Pentagona DŽordž Litl, ističe da je važno da obe strane "ostanu mirne" i pozvao vlasti u Pjong Jangu da "smanje temperaturu"

PJONG JANG - Severna Koreja stavila je svoje rakete u "stanje pripravnosti" za napad na američke strateške baze na Pacifiku kao odgovor na "tajne američke letove" koji su zabeleženi nad Korejskim poluostrvom, saopštila je državna agencija Severne Koreje.

Agencija navodi da je dozvolu za pozicioniranje raketa potpisao u četrvrtak uveče na sastanku s generalima Severne Koreje predsednik Kim DŽung Un.

Rusija je reagovala na taj potez i upozorila da "napetost u Severnoj Koreji izmiče kontroli".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi situacija "mogla da prestane da se vrti u krug i izmaći kontroli".

Agencija je objavila i fotografije s vanrednog sastanka kojeg je sazvao Kim Jong Un.

Na fotografijama se vidi "plan napada" na SAD, kao i neki detalji o severnokorejskim vojnim snagama.

Analitičari su ocenili da nije reč o greški i curenju informacija, već da je plan namerno objavljen sa ciljem da se medijski "napumpa" vojna moć Severne Koreje.

Prema fotografijama, Pjongjang raspolaže s 10 podmornica, 13 velikih desantnih brodova i šest minolovaca, a iseckane linije izgledaju kao putanje raketa prema SAD.

"Stiglo je vreme da izravnamo račune sa SAD", upozorio je Kim DŽng Un.

"Ukoliko SAD počne da nepromišljeno provocira, Severna Koreja nemilosrdno će napasti američke mete na Pacifiku, uključujući Havaje i otok Guam, kao i mete u Južnoj Koreji", dodao je on.

Portparol Pentagona DŽordž Litl izjavio je, povodom novih pretnji Severne Koreje, da je važno da obe strane "ostanu mirne" i pozvao vlasti u Pjong Jangu da "smanje temperaturu".

"Niko ne želi novi rat na Korejskom poluostrvu", rekao je Litl, prenose američke TV mreže.

Većina stručnjaka se slaže da su i ove, baš kao i prethodne, pretnje Severne Koreje "pucanj u prazno".

Dva američka "nevidljiva" nuklearna bombardera B-2 koja su doletela iz baze Vajtman u Misuriju izvela su juče vežbu iznad Južne Koreje.

Taj let u sklopu velikih zajedničkih manevara koje svake godine organizuju američke i južnokorejske snage je, kako je saopšteno iz vojske SAD, pokazao sposobnost Sjedinjenih država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track