Papa Franja za odlučne mere protiv pedofilije u crkvi
Foto: REUTERS

Vatikan

Papa Franja za odlučne mere protiv pedofilije u crkvi

Planeta -
Sveti otac zatražio je da kongregacija, sledeći liniju koju je ustanovio Bendikt Šesnaesti, odlučno deluje u slučajevima seksualnog zlostavljanja, saopštio je Vatikan

VATIKAN - Papa Franja zatražio je danas odlučne mere protiv seksualnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici crkve, saopštio je Vatikan.

"Sveti otac zatražio je da kongregacija, sledeći liniju koju je ustanovio Bendikt Šesnaesti, odlučno deluje u slučajevima seksualnog zlostavljanja", piše u tom saopštenju.

Ovo je, podseća agencija Frans pres, prvi put da papa javno i direktno govori o seksualnom zlostavljanju koje su decenijama sprovodili sveštenici nad desetinama hiljada dece. Papa je zatražio "promovisanje mera zaštite maloletnika i pomoć onima koji su u prošlosti bili izloženi takvom nasilju".

Poglavar Rimokatoličke crkve zatražio je i nastavak "postupaka protiv počinilaca i formulisanje i sprovođenje neophodnih smernica u toj oblasti". Papa je takođe rekao da je "u molitvama sa onima koji pate, žrtve zlostavljanja prisutne su na poseban način".

Skandal sa sveštenicima koji su zlostavljali decu, izbio je početkom 2000-ih u SAD, a potom su se pojavili i slučajevi u Evropi, posebno u Irskoj gde je prijavljeno na desetine hiljada slučajeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track