UZDAJU SE U BOGA: Služen moleban da se ukrajinski poslanici ne tuku
Foto: Rojters

Okadili Skupštinu

UZDAJU SE U BOGA: Služen moleban da se ukrajinski poslanici ne tuku

Planeta -
Pohvale dobija poslanik Vitalij Kličko, svetski poznat bokser, ali na njega još nije niko krenuo. Nije učestvovao još ni u jednoj tuči

BEOGRAD - Na molbu nekoliko poslanika, u glavnoj sali ukrajinskog parlamenta služen je moleban "za umnoženje ljubavi i prekid neprijateljstava", javila je Verska informativna agencija (VIA).

Kako se u parlamentu neretko dešavaju "masovne tuče" poslanika vladajuće koalicije i opozicije, pri čemu ima povređenih, poslanici misle da u poboljšanju atmosfere može "samo Bog da pomogne".

Za ovu priliku u salu su doneti i poznata ikona Bogorodice "Otčenaševskaja" i krst koji je osveštan na Hristovom grobu u Jerusalimu.

Želja inicijatora je, kako su javili lokalni mediji, da i poslanici "služe bližnjima", predstavljaju narod, "jer su od njega izabrani" i da se ubuduće međusobno ne tuku.

U parlamentu u Kijevu lako izbija konflikt, kako oko sadržaja i dužine izlaganja, tako i oko jezika na kome se obraća.

Neki poslanici insistiraju da govore na ruskom, što drugi doživljavaju kao provokaciju i krenu da im otmu mikrofon.To je početak gužve, a hitna pomoć se obavesti da pošalje vozilo do parlamenta "za slučaj potrebe", što se pokaže kao ispravno.

"Pohvale" dobija poslanik Vitalij Kličko, svetski poznat bokser, ali na njega još nije niko krenuo, mada je verbalno vređan". On nije učestvovao ni u jednoj tuči, mada je rukama razdvajao posvađane u gužvi pred pultom kada je bila diskusija o korupciji.

Parlament (Vrhovna Rada) Ukrajine ima 450 poslanika.Zastupljeno je devet partija i koalicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track