Hrvatska bira poslanike u EP
Foto: Print Screen

Hrvatska bira poslanike u EP

Planeta -
Za 12 poslaničkih mesta takmiči se 28 kadidacionih lista, od koji su 27 stranačkih i jedna lista grupe birača

ZAGREB - U Hrvatskoj su u 7 časova otvorena birališta na kojima će birači prvi put glasati za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu (EP).

Izabrani hrvatski evroparlamentaraci predstavljaće Hrvatsku u EP od ulaska Hrvatske u EU, 1. jula, ali će njihov mandat trajati godinu umesto pet godina budući da će iduće godine biti odrzani redovni izbori za EP u svim državama članicama EU.

Birališta u Hrvatskoj, njih 6614, biće otvorena do 19 časova. U inostranstvu je glasanje počelo u subotu, a može se glasati i danas do 19 časova. Pravo glasa ima oko 3,7 miliona birača umesto 4,5 miliona koliko ih je bilo na poslednjim parlamentranim izborima i referendumu o ulasku Hrvatske u EU. Pravo glasa u inostranstvu ima svega 2.243 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše i BiH. Prvog dana glasanja, u subotu, u BiH je glasalo oko 600 hrvatskih državljana. Na izborima za EP mogu da učestvuju i državljani drugih država članica EU s prebivalištem u Hrvatskoj ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača.

Za ove izbore Hrvatska je jedna izborna jedinica. Za 12 poslaničkih mesta takmiči se 28 kadidacionih lista, od koji su 27 stranačkih i jedna lista grupe birača. Ovi izbori razlikuju se od dosadašnjih u Hrvatskoj po preferencijalnim listama, odnosno mogućnosti da birač uz listu, glasa i za kandidata s te liste za kojeg veruju da bi bio najbolji evroparlamentarac. Prvi nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIP) očekuju se posle 21.30 sati. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će glavnu bitku za 12 poslaničkih mesta voditi najjače političke stranke u zemlji – vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) zajedno s koalicionim partnerima i opoziciona Hrvatska demokratske zajednice (HDZ), dok bi još samo Hrvatski laburisti eventualno mogli da osvoje neko poslaničko mesto. Iako su zvanično proglašeni istorijskim, za njih vlada mali interes javnosti, pa i domaći zvaničnici kažu da bi bili zadovoljni kada bi izlaznost bila iznad 25 odsto.

Uz to je i predizborna kampanja bila izuzetno "mlaka". Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je u subotu građane da izađu na izbore ocenivši da je reč o važnom danu kada će građani Hrvatske prvi put kao Evropejci birati poslanike u EP. On je rekao da se nada "pristojnom odzivu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja