Sukobi čuvara i zatvorenika u Gvantanamu
Foto: Rts

Sukobi čuvara i zatvorenika u Gvantanamu

Planeta -
Zatvorenici štrajkuju zbog toga što su u pritvoru na neodređeno vreme i zbog uslova u toj američkoj bazi na Kubi

MAJAMI - U američkom vojnom zatvoru Gvantanamo izbili su sukobi između stražara i zatvorenika kada je vojska izmestila štrajkače glađu iz zajedničkih prostorija i premestila ih u samice.

Vojni zvaničnici tvrde da je intervencija bila neophodna zato što su zatvorenici u okviru jednonedeljnog protesta i štrajka glađu pokrili bezbednosne kamere i prozore. Oni štrajkuju zbog toga što su zatvoreni na neodređeno vreme i zbog uslova u toj američkoj bazi na Kubi, navode agencije.

Zatvorenici su se sukobili sa čuvarima koristeći improvizovano oružje kao što su metle i motke za čišćenje kada su vojnici došli da ih premeste iz krila sa zajedničkim prostorijama. Čuvari su odgovorili ispaljivanjem municije koja nije smrtonosna.

U Gvantanamu već mesecima vladaju povećane tenzije. Advokati zatvorenika kažu da je štrajk glađu počeo 6. februara u znak protesta zbog zatvaranja na neograničeno vreme, strožih restrikcija i agresivnog pretresanja u potrazi za švercovanom robom.

Vojska navodi da u štrajku glađu učestvuju 43 zatvorenika, dok advokati zatvorenika tvrde da ih je mnogo više i da skoro svi odbijaju da jedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track