NAPADAČ NA VOZ: Optužnica nepoštena, nisam kriv

NAPADAČ NA VOZ: Optužnica nepoštena, nisam kriv

Planeta -
Čiheb Ešegajer osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Kanadi odbacio je pred sudom u Montrealu optužbe da je planirao napad na voz i da su optužbe nepoštene

TORONTO - Čiheb Ešegajer, jedan od dvojice osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Kanadi, odbacio je pred sudom u Montrealu ono što mu se stavlja na teret i ocenio da su optužbe nepoštene.

Drugi optuženi, Raed Jaser (35) trebalo da se pojavi pred sudom u Torontu. On i Ešegajer (30) su navodno planirali napad na voz, a kako su saopštili zvaničnici SAD za bezbednost, radi se o vozu koji iz Njujorka ide za Kanadu.

Napad je trebalo da bude izveden sa kanadske strane granice, izbacivanjem kompozicije iz šina, a Jaser i Ešegajer su se pripremali za taj čin uz - kako tvrde kanadski istražitelji - "usmeravanje i vođenje" Al Kaide iz Irana, ali bez finansijske potpore. Iran se već oglasio saopštenjem da nema nikakve veze sa planiranim napadom, iako je već u prvim saopštenjima kanadske policije rečeno da nema indikacija da je Teheran umešan.

I drugi optuženi, Ešegajer, odbacio je optužbe kada je izveden pred sud u Montrealu. On je odbio da ga zastupa advokat postavljen po službenoj dužnosti.

"Zaključci (istražnih organa) su zasnovani na činjenicama i rečima koje su samo privid", rekao je Ešegajer smirenim glasom na francuskom jeziku. Ešegajer je uhapšen u ponedeljak popodne.

Kanadska policija je ranije saopštila da nije postojala neposredna opasnost od napada. Čiheb Ešegajer je poreklom iz Tunisa a pretpostavlja se da je Raed Jaser iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Policija je u prvom reagovanju navela da optuženi nisu dobijali finansijsku pomoć Al Kaide i da je sve bilo tek "u fazi planiranja". "Tvrdimo da su ova dva pojedinca poduzela korake i aktivnosti radi iniciranja terorističkog napada: posmatrali su vozove i pruge", rekla je jedna od glavnih zvaničnica kanadske policije Dženifer Strahan.

Istraga je deo prekogranične operacije kanadskih bezbednosnih agencija, američkog FBI-ja i američkog ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track