Tanki dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Fotogrfija nij dovoljna

Tanki dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Planeta -
Američka Bela kuća i zapadne diplomate u UN kažu da je Sirija "verovatno" ispalila hemijsku municiju, ali nisu precizirali koji je hemijski agens u pitanju. Izraelska armija je iznela mišljenje da su sirijske snage upotrebile sarin i novinarima pokazala fotografije jednog tela

AMSTERDAM- Tvrdnje zvaničnika zapadnih zemalja i Izraela da je u Siriji korišćeno hemijsko oružje, iznete na osnovu fotografija, sporadičnih granatiranja i tragova toksina, ne zadovoljavaju standarde za dokaze neophodne za tim stručnjaka UN koji čeka da pribavi sopstvene dokaze na terenu.

Inspektori za oružje treba da utvrde da li su u dvogodišnjem konfliktu u Siriji korišćeni zabranjeni hemijski agensi, ukoliko uspeju da dobiju pristup lokacijama i da uzmu uzorke tla, krvi, urina ili tkiva i da ih ispitaju u sertifikovanim laboratorijama.

Takvu vrstu dokaza, neophodnu da bi se definitivno utvrdilo da li su otkriveni zabranjeni hemijski agensi, nisu prezentovale vlade i istražne agencije zemalja koje optužuju Siriju da je koristila hemijsko oružje protiv pobunjenika.

"To je jedina osnova na kojoj će Organizacija za zabranu hemjskog oružja (OPCW) dati zvaničnu ocenu da li je korišćeno hemijsko oružje", rekao je Mihael Luhan, portparol te organizacije sa sedištem u Hagu.

S obzirom na to da Sirija blokira pristup misije UN, malo je verovatno da će oni dobiti takvu vrstu dokaza u skoroj budućnosti, navodi agencija Rojters.

Američka Bela kuća i zapadne diplomate u UN kažu da je Sirija "verovatno" ispalila hemijsku municiju, ali nisu precizirali koji je hemijski agens u pitanju.

Izraelska armija je ove sedmice iznela mišljenje da su sirijske snage upotrebile sarin i novinarima pokazala fotografije jednog tela sa simptomima koji ukazuju da je nervni gas prouzrokovao smrt te osobe.

Ralf Trap, nezavisni konsultant za kontrolu hemijskog i biološkog oružja, rekao je da "postoji granica do koje možete da samo iz fotografije izvučete dokaze. Ono što vam je stvarno potrebno je da dobijete informacije sa terena, da prikupite fizičke dokaze i da razgovarate sa očevicima, kao i sa medicinskim osobljem koje je lečilo žrtve".

Bela kuća, koja je korišćenje hemijskog oružja u Siriji označila kao "crvenu liniju" za moguću vojnu intervenciju, saopštila je da je njena tvrdnja delimično zasnovana na "fiziološkim" uzorcima. Jedan zvaničnik Bele kuće koji je želeo da ostane anoniman odbio je, međutim, da precizira o kakvim je dokazima reč. Takođe nije jasno ko je te dokaze dostavio.

Čak i ako bi oni koji iznose tvrdnje o korišćenju hemijskog oružja u Siriji stavili te uzorke na raspolaganje OPCW, ta organizacija ne bi mogla da iz koristi.

"OPCW nikada neće testirati uzorke koje naši sopstveni inspektori nisu pribavili na terenu jer moramo da održimo lanac nadzora uzoraka od mesta nalaska do laboratorije kako bismo osigurali njihov integritet", rekao je Luhan.

Osnovana radi sprovođenja Konvencije o hemijskom oružju iz 1997, koja zabranjuje korišćenje toksičnih agenasa u ratnim sukobima, OPCW poseduje iscrpne propise o tome kako inspektori prikupljaju dokaze i rukuju njima, počev od blokiranja lokacije, poput mesta zločina.

Mora biti uzeto više dokaza i to "blanko" dokaza sa nediranog materijala ili tkiva kako bi se utvrdila osnovna linija u odnosu na koju bi mogli da se odrede nivoi kontaminacije.

Ti uzorci se zatim razdvajaju, pečate i u tamnom, rashlađenom okruženju prenose vazdušnim transportom do tri sertifikovane laboratorije, uključujući jednu u sedištu OPCW u Hagu.

Tim od 15 stručnjaka, koji je sastavljen na zahtev generalnog sekretara UN Ban Ki-muna radi provere iznetih tvrdnji, već gotovo tri nedelje čeka na Kipru, spreman da se uputi u Siriju.

Predvođen švedskim naučnikom Ake Selstromom, tim sačinjavaju analitički hemičari i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije za medicinske posledice izloženosti toksinima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track