Najnovije vesti

ŠTEK: Švajcarci otkrili gde drže 1000 tona zlata

Otkrili tajnu

ŠTEK: Švajcarci otkrili gde drže 1000 tona zlata

Planeta
Tomas Jordan je rekao da 70 odsto zlatnih rezervi te banke pohranjeno u Švajcarskoj, a da je 20 odsto u Banci Engleske i 10 odsto u Banci Kanade.

ŽENEVA - Švajcarska nacionalna banka prvi put je obelodanila gde drži svojih 1.040 tona zlata, pri čemu je skoro trećina u inostranstvu - u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Predsednik švajcarske čentralne banke Tomas Jordan rekao je na godišnjem sastanku akcionara da je 70 odsto zlatnih rezervi te banke pohranjeno u Švajcarskoj, a da je 20 odsto u Banci Engleske i 10 odsto u Banci Kanade.

On je negirao da švajcarska centralna banka treba da vrati to zlato u zemlju ili da poveća svoje rezerve. Od Hladnog rata nekoliko evropskih centralnih banaka svoje zlatne rezerve je pohranilo u inostranstvu u strahu od invazije.

Zbog prevrata na finansijskim tržištima u poslednjih nekoliko godina, međutim, među nekim evropskim zemljama postoji strahovanje za bezbednost njihovih zlatnih rezervi.

Švajcarska vlada je pre nedelju dana saopštila da je nacionalistička Švajcarska narodna partija prikupila dovoljno potpisa za sazivanje rederenduma na kojem treba da se glasa o zabrani centralnoj banci da prodaje zlatne rezerve ili da ih čuva u inostranstvu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...