KOLEGA: Političar hteo da otruje Obamu?

Uhapšen

KOLEGA: Političar hteo da otruje Obamu?

Planeta -
Glavni osumnjičeni je Everet Dučke koji tvrdi da nije povezan s pismima

DŽEKSON - Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su danas osobu čiji su kuća i kancelarija pretraženi u okviru istrage u vezi s pismima s otrovom poslatih predsedniku SAD Baraku Obami i još nekim zvaničnicima. Everet Dučke (41) je uhapšen u svojoj kući, saopštila je portparolka FBI Debora Meden.

Pisma koja su sadržala otrov ricin poslata su 8. aprila Obami, senatoru Rodžeru Vikeru iz Misisipija, a ranije su poslata i sudiji iz te države Sedi Oland. Dučke tvrdi da nije povezan s pismima, a njegov advokat je rekao da njegov klijent u potpunosti sarađuje s istražiteljima.

Optužbe su prošle sedmice prvo podnete protiv Pola Kevina Kurtisa, ali su zatim odbačene, a glavni osumnjičeni je postao Dučke, koji je povezan s Kurtisom, kao i sudijom i senatorom koji su dobili pisma. Dučke i Kurtis su se poznavali, a Kurtis je rekao da su razgovarali o izdavanju knjige o navodnoj zaveri prodaje organa na crnom tržištu, ali da su se posvađali. Obojica su poznavala i senatora Vikera, a zajednička veza između njih dvojice je i sudija Oland.

Oland je osudila Kurtisa na šest meseci zatvora zbog napada na tužioca u gradu Tupelo 2004. godine. Porodica Oland je imala političke sukobe s Dučkeom. Dučke je kao kandidat republikanaca 2007. godine bio rival njenom sinu Stivu Olandu, demokratskom poslaniku u Predstavničkom domu države Misisipi. Oland je rekao da se njegova majka suprotstavila Dučkeu zbog njegovog uvredljivog govora o Olandovoj porodici, tražeći da se izvini, što je Dučke, kako kaže Oland, i učinio.

Stiv Oland je danas rekao da ne može sa sigurnošću da kaže da li je Dučke osoba koja je poslala pismo njegovoj majci, ali da "veruje da FBI zna šta radi". Dodao je da veruje da bi Dučke imao više razloga da napadne njega nego njegovu majku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja