BOLESNICI: HDZ se reklamira rasističkim plakatima

Nedopustivo

BOLESNICI: HDZ se reklamira rasističkim plakatima

Planeta -
Hrvatska demokratska zajednica šokirala javnost time što se na njenim bilbordima vidi crna ruka s petokrakom i čista s krstom

ZAGREB - Skandal.Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) šokirala je javnost jer se u Sisku na predizbornim plakatima reklamira rasističkim porukama.Na plakatu dominiraju dve ruke, muška, koja je crna, sa zvezdom, srpom i čekićem na dlanu, i ženska ruka, čista, s krstom na dlanu i porukom „Jednostavan izbor za sigurno sutra“. Iz sisačkog HDZ poručili su da ruka koja na plakatu drži zvezdu petokraku nije crna, niti ima boju bilo koje ljudske rase.- To je simboličan odgovor na ideologiju i govore premijera i predsednika SDP Zorana Milanovića, kojem se priviđaju crnokošuljaši. HDZ je pustio županijske i gradske organizacije da same kreiraju svoje kampanje. Estetika plakata mogla je biti duhovitija i lepša, ali to je već stvar ukusa - saopštio je HDZ.Uz rasistički plakat na bilbordu građanima Siska deljeni su flajeri u crvenoj boji. U središnjem delu crvenog kartona nalazi se zvezda petokraka iz koje viri par metalaca za volanom, izbečenih faca i ruku nameštenih u hevi-metal pozdrav, u kojem radikalni hrišćani vide obožavanje Satane. Poruka predizbornog pamfleta je „Sisak ne želi u ovom smeru“.Dan nakon što je predsednik HDZ Tomislav Karamarko kazao da su mu sporni predizborni plakati u Sisku sasvim u redu, HDZ je ipak odlučio da povuče šokantne političke poruke.

Prijava zbog poređenja s nacistimaPortparolka HDZ Silvana Oruč Ivoš rekla je da će stranka podneti prijavu protiv Građanske akcije, koja je prva na svojim internet stranicama upozorila na plakat i prozvala ga rasističkim, a HDZ usporedila s nacistima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track