Putin i Obama razgovarali telefonom o sirijskoj krizi

Na vezi

Putin i Obama razgovarali telefonom o sirijskoj krizi

Planeta -
Predsednici Rusije i SAD se saglasili da je nužno preduzeti sve moguće mere radi pronalaženja rešenja za sirijsku krizu

MOSKVA - Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, razgovarali su danas telefonom o sirijskoj krizi, jačanju saradnje bezbednosnih službi u borbi protiv terorizma i predstojećim susretima lidera dveju zemalja, saopšteno je iz Kremlja.

Obama i Putin su se saglasili da je nužno preduzeti sve moguće mere radi pronalaženja rešenja za sirijsku krizu, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. Dvojica predsednika su, prema njegovim rečima, ukazali na značaj činjenice da su američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u stalnom kontaktu i da pokušavaju da iznađu zajedničke korake radi pronalaženja rešenja, preneo je Itar-tass.

Putin i Obama su, takođe, postigli i praktični dogovor o jačanju kontakata i saradnje između snaga bezbednosti dveju zemalja, u svetlu nedavnog terorističkog napada u Bostonu, dodao je Ušakov. U telefonskom razgovoru, koji je inicirala američka strana, Obama je zahvalio Putinu na korisnim informacijama koje su američkim službama prosleđene iz Moskve, kazao je Ušakov.

Asošiejtid pres je podsetio da osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu, dvojica braće, potiču iz ruske republike Dagestan. Prema rečima Putinovog pomoćnika, dvojica predsednika su ukazala i na značaj jačanja saradnje na bezbednosti tokom Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Ušakov je najavio i da će Obama posetiti Rusiju pre samita G20 u Sankt Peterburgu početkom septembra, kao i da će Putin primiti američkog državnog sekretara Džona Kerija kada ovaj bude doputovao u posetu Moskvi. Ranije je saopšteno da bi Obama i Putin trebalo da se sastanu u junu na samitu G8 u Severnoj Irskoj, a potom i u Rusiji u septembru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track