Najnovije vesti

UBIJATE NAM DECU: Al-Kaida preti Francuskoj zbog Malija!

Mohamed al-Zavahiri preti

UBIJATE NAM DECU: Al-Kaida preti Francuskoj zbog Malija!

Planeta
Reakcija boraca džihada biće snažna, bila ona u Maliju ili na francuskoj teritoriji. Francuska ubija našu decu, mi moramo odgovoriti

PARIZ - Francuska se u Maliju "igra sa vatrom", izjavio je brat lidera al-Kaide u intervjuu pariskom nedeljniku L Poen objavljenom danas i upozorio da će islamski borci vršiti odmazdu u Maliju i "na francuskoj teritoriji"! Francuska je preduzela vojnu ofanzivu u Maliju u januaru da bi pomogla vojsci da pruži otpor islamskim ekstremistima koji su preuzeli sever zemlje, a sada je počela postepeno povlačenje svojih 4.500 vojnika, podseća francuska agencija AFP.

"Francuska se igra sa vatrom. Napadom na Mali, Francuska je zapalila fitilj i snosiće posledice", rekao je Mohamed al-Zavahiri, brat Ajmana al-Zavahirija, francuskom nedeljniku L Poen.

"Reakcija boraca džihada biće snažna, bila ona u Maliju ili na francuskoj teritoriji. Francuska ubija našu decu, mi moramo odgovoriti. Nemamo ni bombe ni avione, ali naša sredstva nam omogućavaju da uzimamo taoce kako bi se odbranili", rekao je ovaj egipatski islamista. "Da li mi muslimani dolazimo u Evropu i napadamo vas jer smo protiv sekularizma i katolicizma? Vi nemate pravo da se mešate u naša verovanja", kazao je on.

Vojnom intervencijom u Maliju francuski vojnici su povratili ključne gradove na severu Malija, koje su nekoliko meseci držale pod svojom kontrolom islamističke grupe povezane sa al-Kaidom, podseća AFP. Ajman al-Zavahiri, koji je nasledio Osamu bin Ladena na čelu al-Kaide 2011. godine, već je upozorio Francusku početkom aprila da će u Maliju doživeti "istu sudbinu kao Amerika u Iraku i Avganistanu".

Mohamed al-Zavahiri u odsustvu je osuđen na smrt u Egiptu 1998. pod optužbom da se vojno obučavao u Albaniji i planirao militantne operacije u Egiptu. Uhapšen je godinu dana kasnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i predat egipatskim vlastima. Oslobođen je zajedno sa drugim zatvorenicima 2011. posle svrgnuća egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da bi ponovo bio uhapšen tokom narednih 48 sati. Kasnije mu je omogućeno ponovno suđenje na kome je oslobođen u martu 2012, podsetila je francuska agencija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...