NA PRAGU OTKRIĆA: Lek protiv HIV stiže za nekoliko meseci?

NA PRAGU OTKRIĆA: Lek protiv HIV stiže za nekoliko meseci?

Planeta -
Naučnici testiraju novu metodu za uništenje virusa koji izaziva sidu, a ako ona uspe, medikament bi brzo mogao da bude na tržištu

KOPENHAGEN - Godine istraživanja. Danski naučnici na pragu su da pronađu lek za HIV, virus koji izaziva sidu, od koje boluju milioni ljudi. Oni testiraju novu metodu - odvajanje HIV od ljudskog DNK, nakon čega imuni sistem trajno uništava virus, što se već pokazalo delotvorno.

Ukoliko se klinička ispitivanja na pacijentima, koja su u toku, pokažu kao efikasna, lek pogodan za masovnu distribuciju i pristupačan za svačiji džep mogao bi se naći na tržištu već za nekoliko meseci. Prema laboratorijskim rezultatima, nova metoda već daje rezultate. Ona uključuje izbacivanje HIV iz "rezervoara", koje on formira u DNK, na površinu ćelije. Jednom kad izbije na površinu, prirodni imuni sistem tela može da ubije virus uz malu pomoć vakcine.Nova tehnika se pokazala toliko uspešnom da je danski Istraživački savet u januaru naučnom timu dodelio 1,6 miliona evra za dalja istraživanja na ljudima. Sada u eksperimentu učestvuje 15 pacijenata, a ako se pokaže da su izlečeni od HIV, lek će biti testiran na više obolelih.Dr Ole Sogard, član istraživačkog tima, kaže da prvi rezultati mnogo obećavaju.- Skoro sam u potpunosti siguran da ćemo biti uspešni u otpuštanju "rezervoara" HIV. Izazov je da navedemo pacijentov imuni sistem da prepozna virus i uništi ga. To zavisi od snage i osetljivosti imunog sistema - istakao je dr Sogard.Naučnici, naime, tek treba da sprovedu kliničke testove u kojima će tragati za kombinovanom tehnikom izbacivanja HIV iz "rezervoara" uz imunoterapiju.Inače, sada, s modernim lekovima, oboleli od HIV mogu da žive normalno i dočekaju starost uz ograničene sporedne efekte. Međutim, ukoliko se prestane uzimanje lekova, rezervoari HIV se aktiviraju i počinju da proizvode više virusa, te simptomi mogu ponovo da se jave u roku od svega dve nedelje. Otkriće leka oslobodilo bi pacijente stalnog uzimanja terapije, a zdravstvene službe uštedele bi milijarde evra.

Izlečili tek rođenu bebuTim lekara iz Misisipija u SAD izlečio je od HIV tek rođenu bebu, čija majka je tek na porođaju saznala da boluje od opakog virusa. Devojčica je dobila koktel od tri uobičajena, široko dostupna leka za HIV samo 30 sati nakon rođenja. Terapija je nastavljena nekoliko meseci, tako da je dete uspelo da izbaci virus iz krvi, a poslednjih godinu dana ne prima terapiju i potpuno je zdrava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track