Merkelova s papom 18. maja

Merkelova s papom 18. maja

Planeta -
Nemačka kancelarka će 45 minuta razgovarati sa papom, što je, smatra se, za vatikanske prilike veoma duga audijencija

VATIKAN - Nemačka kancelarka Angela Merkel 18. maja će prvi put od 2005. godine, od kada je na vlasti, posetiti Vatikan, centar Katoličke crkve kojoj pripada polovina nemačkog stanovništva, gde će se susresti s papom Franja.

Ona će, kako je najavljeno, 45 minuta razgovarati sa papom, što je, smatra se, za vatikanske prilike veoma duga audijencija.

U Vatikanu ističu da se ovim "krši nepisano pravilo", prema kome se predsednici i premijeri ne primaju u audijenciju u godini u kojoj se održavaju izbori.

Podseća se da je Merkelova papu Jovana Pavla Drugog srela privatno i to kada je on bio načetog zdravlja, dok se s papom Benediktom XVI, koji joj je zemljak, videla tri puta, ali nijednom u Vatikanu.

Ona je Benedikta XVI srela u letnjoj papskoj rezidenciji Kastel Gandolfu kod Rima i dva puta kada je on boravio u poseti Nemačkoj, 2006. i 2009. godine.

Uticajni krugovi u Vatkanu nisu joj zaboravili kritiku pape 2009. kada je Merkelova izrazila nezadovoljstvo zbog papinog odugovlačenja da osudi antisemitizam katoličkog zilotskog biskupa Ričarda Vilijamsa, koji je kratko pre toga ponovo iz raskola primljen u crkvu.

Kancelarka je prisustvovala ustoličenju pape Franje 19. marta. Ona je nakon toga izjavila da on govori razumljivim jezikom.

Jednom prilikom je ranije rekla da joj "pomalo smeta rimska pompa".

To joj nije zamereno, jer je protestantkinja i ćerka sveštenika. Tek pre mesec dana saznalo se da je još deda kancelarke, Poljak, bio katolik do 1920. godine.

Merkelova će, kako se očekuje, papu Franja pozvati da poseti Nemačku.

Izbori u Nemačkoj biće održani 22. septembra i, ukoliko pobedi na tim izborima, ona će biti domaćin papi Franji u Berlinu.

Ukazuje se da papa Franja ima prema Nemačkoj "pozitivne emocije". U njoj je više puta boravio na isusovačkom fakultetu pošto je imao nameru da doktorira, ali svoj rad nije dovršio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track