Izrael: S-300 na putu za Siriju!

Amir Ešel upozorava

Izrael: S-300 na putu za Siriju!

Planeta -
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane S-300 na putu za Siriju, iako je Izrael zatražio od Moskve da ne snabdeva režim u Damasku, rekao izraelski ministar vazduhoplovnih snaga

TEL AVIV - Šef izraelskih vazduhoplovnih snaga, general major Amir Ešel, upozorio je danas da bi napetost na granici sa Sirijom mogla da eskalira u "iznenadni rat" i da Izrael mora biti spreman.

Izolovani incidenti mogu da eskaliraju vrlo brzo i zahtevaju da budemo spremni za nekoliko sati da operišemo kroz ceo spektar, da koristimo sve sposobnosti vazdusnih snaga, rekao je Ešel na jednoj konferenciji u blizini Tel Aviva. On tvrdi da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane S-300 na putu za Siriju, iako je Izrael zatražio od Moskve da ne snabdeva režim u Damasku unapređenim sistemima.

Dan ranije šef izraelske armije Beni Ganc upozorio je da će sirijski predsednik Bašar el Asada snositi posledice, ako se nastave napadi na izraelske snage kraj granice Sirije. Ganc je to rekao nakon prekogranične razmene vatre u utorak između izraelske i sirijske vojske na Golanu. Izrael sa zabrinutošću prati sirijski građanski rat od kako je izbio u martu 2011. godine, jer bi mogao da se "prelije" preko granica u svako doba.

Napetost između dve zemlje raste u poslednjim nedeljama nakon dva vazdušna udara kraj Damaska na pošiljke oružja, navodno namenjene libanskom Hezbolahu. Izrael nije zvanično potvrdio da je izveo te napade. Ta zemlja neće da toleriše vatru iz Sirije, niti transfer unapređenog oružja militantima.

Izraelski lideri brinu da bi sirijski arsenal, uključujući i hemijsko oružje, protiv avionske sisteme i unapređene rakete, mogao biti predat Hezbolahu ili pasti u ruke pobunjenika povezanih s Al Kadiom. Sirija se menja pred našim očima. Ako sutra dođe do kolapsa, vrlo brzo bi mogli da otkrijemo da je veliki arsenal raznesen i uperen na nas, rekao je Ešel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track