BAHATI: Evropski poslanici ko carevi

Senatori u starom Rimu bili su skromniji

BAHATI: Evropski poslanici ko carevi

Planeta -
Političari u Evropskom parlamentu imaju čak 20 puta veća primanja od prosečnih građana, odnosno više od 200.000 evra godišnje

BRISEL - Politika je svuda najisplativija.Poslanici u Evropskom parlamentu imaju 20 puta veća godišnja primanja od građana koje predstavljaju. Prema najnovijem istraživanju nemačkih medija, prosečan dohodak evropskog parlamentarca iznosi 213.430 evra, u šta su uračunati plata, troškovi puta i dnevnice, a prosečna godišnja primanja u Bugarskoj su malo manja od 10.000 evra.Za plate 160 miliona evraNemački sajt piše da milioni porodica širom EU moraju da štede na svemu zbog krize, dok evroparlamentarci imaju pozamašan budžet, koji je svake godine sve veći. Oni navode da su oni poslanici koji su pet godina, odnosno jedan mandat, u Evropskom parlamentu (EP) dosad primili više od milion evra. Prema računici nemačkog sajta, Bugarin s prosečnim primanjima trebalo bi da radi 108 godina da bi zaradio platu evroparlamentarca tokom jednog manadata.Budžet za plate i dnevnice poslanika 27 zemalja EU koji nemaju nikakvu stvarnu vlast iznosi ukupno 160 miliona evra. Ta suma, međutim, ne obuhvata 254.000 evra za održavanje kancelarije, na koliko svaki poslanik ima pravo.Sami sebi određuju plateNemački sajt navodi da, za razliku od mnogih zemalja u kojima poslanici ne određuju svoje plate, evroparlamentarci imaju to pravo. Oni su 2010. primali malo više od proseka u svojoj zemlji, međutim, onda su rešili da ih izjednače sa zemljama u kojima poslanici imaju najviše plate - Nemačka i Italija. Na taj način dobili su ogromna primanja i to baš u vreme kad građani širom Evrope ostaju bez posla i moraju da štede.- Cela ova situacija može se porediti sa starim Rimom. Senatore Rima niko nije mogao da kontroliše, baš kao ni ove današnje evroparlamentarce - komentarišu novinari sajta preisvergleich.de i dodaju da su ekstremne razlike u primanjima političara i građana veoma ozbiljno pitanje današnjice.

Italijanima besplatno šišanjeNemački sajt preisvergleich.de pozabavio se i nekim posebnim povlasticama koje imaju poslanici u nekim zemljama. Tako, na primer, italijanski parlamentarci dobijaju novac od države za šišanje, a oni na Malti imaju besplatnih 240 litara goriva mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track