Otvorena klinika za homoseksualce?!

Paragvaj

Otvorena klinika za homoseksualce?!

Planeta -
Šef države Horasio Kartez izjavio je tokom predizborne kampanje da bi se radije ubio da mu je sin homoseksualac, posle čega se izvinio

ASUNSION - Jedna klinika u kojoj će se lečiti homoseksualci otvorena je sinoć u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, zemlji gde homofobija komplikuje lekarske preglede homoseksualca.

U Paragvaju, gde homoseksualci moraju da kriju svoje seksualno opredeljenje, Horasio Kartez, predsednik izabran u aprilu ove godine, izjavio je tokom predizborne kampanje da bi se radije ubio da mu je sin homoseksualac, posle čega se izvinio.

"Želimo da se borimo protiv te vrste diskriminacije. Osećamo da postoji velika diskriminacija u sektoru zdravstva u Paragvaju", izjavio je direktor nevladine organizacije Somos Gay (Mi smo gej), Serhio Lopes, koji je inicirao ceo projekat.

Prema njegovim rečima, u Paragvaju gde živi od 500.000 do 700.000 homoseksualaca, ako neko dobije seksualno prenosivu bolest, veoma je teško o tome da priča s lekarom.

Ta nevladina organizacija, koja je dobila podršku slične organizacije u SAD, garantuje besplatno lečenje u novoj klinici i potpunu diskreciju.

U toj klinici biće i pomoći psihologa. U klinici za sada postoji jedan lekar opšte prakse, jedan urolog, nekoliko psihologa i socijalnih radnika, nutricionisti i medicinsko osoblje. "Imaćemo sredstva da se rade testovi na virus HIV, kao i vakcine za hepatitis A i B", dodao je Lopes.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track