Šef Al Kaide: Džihadističke grupacije su u Americi

Audio poruka na internetu

Šef Al Kaide: Džihadističke grupacije su u Americi

Planeta -
Šef Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, tvrdi da su se džihadističke grupacije svuda proširile iako su bile prisutne jedino u Avganistanu". "Sada su one na vašoj zemlji ili blizu nje", upozorio je al-Rimi čiju organizaciju Vašington smatra za najopasnije krilo Al Kaide

SANA - Lider islamske terorističke organizacije Al Kaida u Jemenu upozorio je Amerikance u audio poruci, postavljenoj danas na internetu, da je napad na učesnike maratona u Bostonu otkrio slabosti u američkoj bezbednosnoj službi.

Kasim al-Rimi, šef Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, pozvao je muslimane da brane svoju religiju i istovremeno rekao da napraviti bombe, kao što su one dve koje su korišćene u eksplozijama u Bostonu u aprilu, "može svako", prenela je agencija AFP.

"Bostonski događaji i pisma s otrovima (poslata Beloj kući), bez obzira ko iza njih stoji, pokazuju da vaša bezbednost nije više pod kontrolom i da su napadi na vas otpočeli i da ne mogu biti zaustavljeni", naveo je on u poruci pod naslovom "Pismo američkom narodu".

"Vi ćete svakog dana biti pogađani nečim neočekivanim i vaši lideri neće moći da vas zaštite", upozorio je al-Rimi, čiju organizaciju Vašington smatra za najopasnije krilo Al Kaide.

On je naveo da ubistvo osnivača Al Kaide Osame bin Ladena u maju 2011. i vodećeg jermensko-američkog sveštenika Anvara al-Avlakija u septembru 2011. nije "eliminisalo džihadističke grupacije koje su se svuda proširile pošsto su bile prisutne jedino u Avganistanu". "Sada su one na vašoj zemlji ili blizu nje", upozorio je al-Rimi.

Muslimanima u SAD je poručio: "Ohrabrujemo vas da nastavite ovim putem, da budete nepokolebljivi u svojoj religiji".

"Ispunjavajte svoje obaveze, branite svoju religiju i sledite korake onih koji su podržavali svoju religiju i Umah (muslimanski narod) dok su bili u zatočeništvu njihovih neprijatelja", naveo je on.

Dvojica Čečena, braća DŽohar (19) i Tamerlan (26) Carnajev optuženi su da stoje iza napada na maratonu u Bostonu 15. aprila, u kojima je poginulo troje ljudi, a više od 260 ranjeno.

Tamerlan je ubijen u pucnjavi sa policijom, dok je Džohar posle intenzivne potrage uhvaćen.

Gotovo istovremeno su otkrivena tri pisma sa sadržajem opasnog otrova ricin, jedno adresovano na američkog predsednika Baraka Obamu, drugo na republikanskog senatora iz Misisipija Rodžera Vikera i treće na sudiju iz iste savezne države Sedi Holand.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track