SULEJMAN ZA KURIR: Turska će biti slobodna!

EKSKLUZIVNI INTERVJU Halit Ergenč, najbolji turski glumac, poznat po ulozi Sulejmana Veličanstvenog

SULEJMAN ZA KURIR: Turska će biti slobodna!

Planeta -
Zvezda jedne od najgledanijih serija u Srbiji kaže da je na demonstracije protiv konzervativne vlade izašao zbog nepravde i da neće odustati od protesta uprkos pritiscima

ISTANBUL - Sulejman se bori za pravdu.Popularni turski glumac Halit Ergenč, poznat po ulozi sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji se pridružio demonstrantima u Istanbulu u zahtevu za smenu konzervativne vlade premijera Tajipa Redžepa Erdogana, kaže da ne namerava da odustane od protesta uprkos pritiscima. On u ekskluzivnom intervjuu za Kurir otkriva da ga je nepravda podstakla da izađe na ulicu, kao i da je protiv islamizacije zemlje.- S više strana mi poručuju da nije pametno ovo što radim, ali me takvi pritisci samo podstiču da istrajem u svojim namerama - kaže Halit.♦ Ne nameravate da odustanete?- Da sam hteo da odustanem, ne bih ni izlazio na ulicu, mislim da sve u životu treba isterati do kraja. Svi pritisci koje trpim mogu da budu samo dodatni vetar u leđa.♦ Zašto ste odlučili da izađete na ulicu?- Nepravda me je na to naterala! Kao neko ko je vrlo privržen svom narodu i državi, reagovao sam onako kako mislim da je ispravno i to je najmanje što mogu da učinim.♦ Bili ste na čelu kolone. Stiče se utisak da predvodite demonstracije?- Utisak može biti ovakav ili onakav, a ja mogu biti na čelu ili začelju kolone, poruka je ista - nasilje nad bilo kim, a naročito nad sopstvenim narodom, ne može se tolerisati.♦ Šta je izazvalo demonstracije?- Jasno je da nije u pitanju drvored u parku Gezi, to je bila samo kap koja je prelila čašu. Na braću, sestre, sinove i ćerke ne smete dizati pendrek, bacati im suzavac u oči, tući ih i ubijati. Isti ti ljudi doveli su vas na pozicije na kojima ste sada i najmanje što možete da uradite jeste da saslušate njihove vapaje, da imate bar malo sluha za ono što od vas traže.♦ Da li je islamizacija sekularne Turske jedan od razloga za proteste?- Svi mi možemo, a i ne moramo da budemo vernici, niko religiju ne sme da nameće. Ako su se naši roditelji zalagali za sekularnu državu i ako je kao takva odlično funkcionisala, zašto da tako i ne ostane?♦ Da li ćete ostati na ulici dok ne padne vlada?- O vlasti i ljudima koji vode državu oduvek je odlučivao narod pa će tako biti i sada, nisam ja taj koji treba da kaže ovo ili ono. Biću uz svoj narod i na ulici dok za tim ima potrebe i na svaku nepravdu odgovoriću protestom.♦ Da li zamerate kolegama što vam se nisu pridružili?- Izašao sam sa svojom suprugom, a čuo sam da su to uradile i neke kolege. Na kraju, svi mi sve u životu radimo po sopstvenoj savesti, pa ne želim nikome ništa da zameram.

Emina Jahović
Emina Jahović

Emina Jahović: Ništa strašno, navikli smo na mnogo gore!Poznata pevačica Emina Jahović, koja živi u Istanbulu, uprkos tome što iz Turske stižu dramatične vesti, kaže za Kurir da situacija nije alarmantna.- Ma, nije to ništa strašno! To su samo demonstracije, sve ostalo je u redu. Navikli smo mi na mnogo gore. Ovo će brzo da se sredi. Nema potrebe da sklanjam decu, nije ništa toliko alarmantno. Ulični protesti nisu daleko od nas, ali zaista nema razloga za strah - izjavila je Emina.Inače, pevačica sa svojim suprugom, turskim pevačem Mustafom Sandalom i njihovo dvoje dece Jamanom i Javuzom već godinama živi u gradu na Bosforu.(M. K. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track