SAD ipak neće dozvoliti unošenje nožića u avione

Predomislili se

SAD ipak neće dozvoliti unošenje nožića u avione

Planeta -
TSA je saopštila da će dozvoliti unošenje u avione noževa sa sečivom manjim od šest centimetara. Taj predlog je uključivao dozvoljavanje putnicima da unose palice za hokej i golf i bilijarske štapove. Samo nekoliko dana pre stupanja na snagu tog propisa, TSA je odložila, a šest nedelja kasnije, odluku potpuno povukla

VAŠINGTON - Šef američke Uprave za bezbednost saobraćaja (TSA) Džon Pistol kaže da je odlučio da ne dozvoli da putnici unose u avione male noževe, pošto je dobio mnoštvo kritika da bi ublažavanje tih restrikcija povećalo opasnost na letovima.

Pistol, koji je ranije obećao da će ublažiti taj propis donet posle otmice aviona i terorističkog napada od 11. septembra 2001, rekao je da je odlučio da odustane od tih izmena.

Otmičari su 11. septembra koristili male noževe prilikom napada na posade i preuzimanja kontrole nad avionima. Od tada je na snazi propis da vrata pilotskih kabina komercijalnih aviona tokom letova budu zaključana.

TSA je u martu saopštila da će počev od 25. aprila dozvoliti unošenje u avione noževa sa sečivom manjim od šest centimetara. Taj predlog je takođe uključivao dozvoljavanje putnicima da unose palice za hokej i golf i bilijarske štapove.

Samo nekoliko dana pre stupanja na snagu tog propisa, TSA je odložila tu izmenu, a sada, šest nedelja kasnije, Pistol je obelodanio odluku da ti predlozi budu sasvim povučeni.

Pistol je tokom govora u Kongresu branio izmene tog propisa jer se TSA, kako je rekao, suočava sa kresanjima budžeta, zbog čega je neophodno da se utvrdi koje pretnje predstavljaju prioritet.

On je tada rekao da njegova agencija svakodnevno prilikom kontrole putnika otkriva oko 2.000 malih džepnih noževa i da je za svako njihovo nalaženje i konfiskovanje potrebno utrošiti oko dva do tri minuta, a to vreme bi se moglo iskoristiti za pronalaženje smrtonosnijeg oružja, kao što su nemetalne eksplozivne naprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track