Potvrđena prva optužnica protiv Živka Budimira
Foto: Reuters

Češka zbrojevka

Potvrđena prva optužnica protiv Živka Budimira

Planeta -
Protiv predsednika Federacije BiH podignuta je optužnica zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i on se, ukoliko bude proglašen krivim, suočava sa kaznom do dve godine zatvora

SARAJEVO - Sanin Bogunić, sarajevski kantonalni tužilac, podigao je, a Rozita Šimić, sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Sarajevu, potvrdila je optužnicu protiv Živka Budimira, predsednika Federacije BiH, zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih sredstava. Ova informacija potvrđena je u Opštinskom sudu.

Sudija Šimić ročište za izjašnjenje o krivici zakazala je za 1. juli ove godine.Podsećamo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu su 26. aprila ove godine prilikom pretresa kancelarije koju Budimir koristi, a koji se nalazi u zgradi Predsedništva BiH, pronašli pištolj „češka zbrojevka“ sa sedam metaka, od kojih je jedan bio u cevi.Budimir je, navodno, inspektorima rekao da je pištolj dobio na poklon 1996. godine. Međutim, 17 godina nikada nije nabavio dozvolu za nabavku, držanje i nošenje oružja. Zanimljivo je da Budimir ima još dva pištolja, koja su registrovana 1998. godine i za koje ima oružne listove, ali nije prijavio i “češku zbrojevku”. Prema izjavama koje je davao u medijima, to, navodno, nije učinio „zbog nemara“.Ovo je samo prva optužnica proizašla iz akcije agencija za sprovođenje zakona u kojoj se Budimir i njegovi saradnici terete za niz krivičnih dela, između ostalog i organizovani kriminal, primanje i davanje mita i nezakonita pomilovanja.Ukoliko Budimir bude proglašen krivim, za nedozvoljeno držanje oružja, preti mu kazna i do dve godine zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track