TEORIJA ZAVERE: Kraljica Elizabeta I bila je prerušeni muškarac?!
Foto: Wikipedia

Devičanska kraljica

TEORIJA ZAVERE: Kraljica Elizabeta I bila je prerušeni muškarac?!

Planeta -
Pre 470 godina desetogodišnja princeza bila je poslata van Londona kako bi izbegla pošast kuge. Međutim, razbolela se i preminula, a kako bi izbegli bes kralja, njeni staratelji su na njeno mesto stavili maskiranog dečaka

LONDON - Prema teoriji predstavljenoj u novoj kontroverznoj knjizi, kraljica Elizabeta I, u Velikoj Britaniji poznatija i kao "Devičanska kraljica", zapravo je bila muškarac prerušen u ženu. Tako bar tvrdi američki pisac Stive Beri čija se nova knjiga temelji na teoriji Brema Stokera, najpoznatijeg po svom 'Drakuli'.

Naime, Stoker je bio toliko uveren u teoriju o muškarcu prerušenom u britansku kraljicu da ju je ubacio i u poslednje poglavlje svoje knjige 'Imposters'.Teorija glasi ovako:Pre 470 godina mlada Elizabeta bila je poslata van Londona kako bi izbegla pošast kuge koja je harala glavnim gradom. Međutim, Elizabeta se teško razbolela, a njen otac kralj Henrik VIII. bio je na putu prema seocetu Bisli u kome su se za negovu ćerku brinuli ledi Kat Ešli i Tomas Peri.

Desetogodišnja Elizabeta podlegla je teškoj bolesti, a njeni staratelji našli su se u velikim problemima - kad kralj sazna da je njegova ćerka mrtva, Kat i Tomas biće smaknuti i to uz najgoru moguću torturu onog vremena.Ovaj par zato se odlučio da prevari kralja barem na nekoliko dana kako bi uspeli da pobegnu iz zemlje. Potražili su devojčicu koju bi obukli u princezino odelo, ali u selu nije bilo nijedne devojčice Elizabetinih godina. Zato su odlučili da preruše dečaka Nevila sa kojim je princeza volela da se igra na selu.

Elizabetini staratelji sahranili su devojčicu i dečaka naučili da se ponaša poput prave princeze.

Navodno, ovaj trik je uspeo i kralj je bio prevaren. On je relativno retko viđao svoju ćerku koja je ionako bila vrlo stidljiva i retko kad je govorila u prisustvu svog oca, muškarca koji je naredio da njenoj majci odseku glavu.

Nekoliko stvari je doprinelo ovoj teoriji. Pre svega Brem Stoker uporno je tvrdio kako je oko 1800. godine jedan pripadnik klera u Bišliju pronašao kovčeg sa kosturom devojčice obučene u najfinije haljine dinastije Tudor sa ušivenim dragim kamenjem.

Dobru podlogu teoriji dala je i činjenica da se Elizabeta I. zaklela kako se nikada neće udavati uprkos tome što je bila poslednja u Tudorovoj lozi i jedina nada da će pružiti prestolonaslednika.

Također, Elizabeta je često volela da naglasi kako ima srce muškarca. "Imam srce i želudac kralja i to kralja Engleske", rekla je britanskim trupama kod Tilburija u trenutku kad im se približavala španska armada.

Možda je zaista i imala srce muškarca - doslovno. Ko zna...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja