Dodik: BiH odavno počela da atrofira
Foto: Zorana Jeftić

Ima li Bosne

Dodik: BiH odavno počela da atrofira

Planeta -
Sve krize u BiH su posledica nepoštovanja ustava i Dejtona i namere da se stvori nova praksa koja bi bila osnov za definitivno prestrukturiranje same BiH, kaže predsednik Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je Bosna i Hercegovina odavno počela da atrofira i da se sada održava intervencijom međunarodnog faktora. "Bosna je davno začela atrofiju i održava se intervencijom međunarodnog faktora i njihovim uključivanjem", rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da je ključno pitanje "ima li Bosne", a ne da li još postoji vladajuća "šestorka" na državnom nivou. "Moramo znati da je BiH složena, sastavljena zemlja i da nema direktno biranog nijednog funkcionera BiH. Zato su Srpska i Federacija BiH primarni faktori odlučivanja u svemu. Ne može se napraviti jedinstvo od šest različitih političkih partija koje su na različitim platformama dobili izbore. To je nemoguće", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve krize u BiH su posledica nepoštovanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma i namere da se stvori nova praksa koja bi bila osnov za definitivno prestrukturiranje same BiH.

Komentarišući to što Srpska demokratska stranka (SDS) nije podržala zaključke Narodne skupštine RS o tzv. talačkoj krizi u Sarajevu, Dodik je naveo da je to "politička igra u kojoj je SDS izabrala da izađe iz priče o sporazumu između SNSD-a i SDS-a" o zajedničkom političkom delovanju na državnom nivou.

"Mi nećemo imati obavezu prema SDS-u ni u čemu. Prekršili su sporazum. Primarno pitanje je bila BiH i položaj RS u njoj. Imali smo dogovor i oni nisu poštovali taj dogovor. Krenuli su u političku tuču. Mi nemamo više nikakve obaveze prema SDS-u. Sami su sebe isključili i svi raniji kadrovski dogovori neće biti poštovani", istakao je predsednik RS i SNSD-a. Dodik je naveo da to ne znači da platforma o političkom delovanju dve stranke na državnom nivou više ne važi, dodavši da će ona "prećutno" važiti u nekim pitanjima.Glas Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja