DR SMRT: Hrvatskom hirurgu od 27 pacijenata umro 21!

DR SMRT: Hrvatskom hirurgu od 27 pacijenata umro 21!

Planeta -
Inspektori su pune tri godine istraživali tih 27 slučajeva, a na kraju je Diklić uhapšen pod osnovanom sumnjom zbog smrti deset pacijenata i teškog pogoršanja zdravlja njih još troje

HRVATSKA - Ne zovu ga bez razloga Dr. Smrt. U devet godina rada bjelovarskom hirurgu Davorinu Dikliću umro je 21 pacijent koga je operisao, a u šest slučajeva njegovim pacijentima zdravlje se teško pogoršalo.

Inspektori su pune tri godine istraživali tih 27 slučajeva, a na kraju je Diklić uhapšen pod osnovanom sumnjom zbog smrti deset pacijenata i teškog pogoršanja zdravlja njih još troje.

Davorin Diklić je abdomenalni hirurg koga kolege nisu volele a zbog čestih grešaka su ga prijavljivali nadležnima. Pretili su kolektivnim otkazom ako ga ne smene, a on je čak i unapređen. Dve godine obavljao je dužnost v.d. direktora Opšte bolnice u Bjelovaru, a pre toga bio je šef hirurgije. Medicinske sestre ga nazivaju bahatim i bezobraznim lekarom koji je često bez imalo griže savesti činio greške i propuste.

A razmere njegovih grešaka su zastrašujuće. Jednom pacijentu nije pričvrstio kraj tankog creva na abdomen, a izlazak stolice hteo je da zaustavi tamponom što je uzrokovalo infekciju. U drugom slučaju otpustio je pacijentkinju na kućnu lečenje iako su joj zbog širenja creva izostala stolica i gasovi, a kod trećeg pacijenta propustio je da reši problem rane na stomaku kroz koju mu je na nekoliko mesta izlazila stolica.

Na jezive slučajeve Davorina Diklića još su 2008. godine u svom pismu tadašnjeg ministra zdravlja Darka Milinovića upozorili i hirurzi iz Opšte bolnice Bjelovar. Nisu više želeli da prihvataju odgovornost za njegove operacije i optužili su ga da nema moralni, stručni i kolegijalni autoritet.

Iako je u decembru 2008. Komisija za stručni nadzor Hrvatske lekarsle komore sprovela vanredni nadzor i ustanovila niz problema, oni su dali tek preporuku da se delatnost hirurgije u bjelovarskoj bolnici reorganizuje.Tek kada je supruga preminulog pacijenta Ilije Crnova u septembru 2010. godine podnela krivičnu prijavu protiv Diklića krenula je trogodišnja istraga koja se bavila, kako saznajemo, sa čak 27 njegovih slučajeva, od čega ih je 21 završio sa smrtnim ishodom.

Crnov je bio Diklićev pacijent tokom 2008. Reč je o 43- godišnjem ocu četvero dece koga je, kako bi spasao stvar Diklić u 21 dan lečenja operisao tri puta. Crnov je imao čir na želucu koji je Diklić neprofesionalno operisao, pa je Crnov bio u veoma lošem postoperativnom stanju. Bjelovarski hirurg ga je tada propustio da ga na vreme ponovno operiše, pa ga je ponovno otvorio tek nakon sedam dana. Crnovu se stanje pogoršalo još više. Nakon trećeg operativnog zahvata, pacijentu se razvila sepsa, a preminuo je jer mu je nekoliko vitalnih organa otkazalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track